Puni znanja

Infokup 2014: stopostotni rezultati riječkih darovitih informatičara

Andrej Petrak



RIJEKA  Daroviti učenici, polaznici projekta Centra tehničke kulture Rijeka »Biti pun/a znanja, biti kreativan/a, biti više svoj/a« sudjelovali su na informatičkom natjecanju Infokup 2014. i ostvarili odlične rezultate. Učenici Ivana Žužić, Matteo Kinkela, Kristijan Vulinović i Lucija Žužić osvojili su maksimalnih 200 bodova u kategoriji Algoritmi. Srednjoškolci Ivana, Matteo i Kristijan natjecali su se u programiranju u programima C, C++ i Pascal, a osnovnoškolci su programirali u dvije potkategorije: Basic/Python, Pascal/C/C++ i Logo, u kojima je četrnaestogodišnja Lucija Žužić osvojila maksimalan broj bodova. Osim njih, uspješne su rezultate ostvarili i Petar Zec, Luka Košćak, Dino Ilić i Ivan Rubinić.


   Na natjecaju Infokup učenici osnovnih i srednjih škola natječu se u tri kategorije: Algoritmi, Osnove informatike i Razvoj softvera, a natjecanje se odvija na školskoj, županijskoj i državnoj razini. Na školskom natjecanju sudjelovalo je 5.470 natjecatelja s 845 mentora iz cijele Hrvatske, među njima i osam polaznika programa za darovite u CTK-u Rijeka. Županijsko natjecanje očekuje ih 21. veljače, a mentor učenika i koordinator obrazovnih programa CTK Rijeka Loris Rašpolić očekuje još bolje rezultate darovitih informatičara.  

  – Projektom su obuhvaćeni učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci, a cilj je sudjelovanje na svim natjecanjima. Većina naših učenika postigla je stopostotni učinak na školskoj razini Infokupa te će svi biti pozvani na županijsko natjecanje. Na državnom natjecanju očekujem bar jednog polaznika, a nadam se da bi ove godine moglo biti i više njih, kaže Rašpolić.


   Zanimljivost projekta CTK Rijeka je da stariji učenici, koji su sad četvrti razred srednje škole, rade s mlađima i poučavaju ih programiranju. Jedan od njih je Dino Ilić, koji zajedno s Kristijanom Vulinovićem i Lukom Košćakom sudjeluje u programu za darovite CTK Rijeka već osam godina. Posljednje dvije godine volontiraju, predajući mlađim uzrastima. Petnaest darovitih informatičara, zbog školskih obveza, vikendom se okuplja u CTK Rijeka da bi zajedno učili i pripremali se za natjecanja.




   – Jako mi je drago da smo dobili priliku mlađima prenijeti ono što smo i mi naučili u CTK-u. Svake subote smo ovdje, njima je zabavno, nama je isto drago što su oni ovdje. Od županijskog natjecanja očekujemo prije svega dobru organizaciju, a onda to za sobom povlači i dobre zadatke pa ćemo vidjeti kako bude. Na nama je da se pripremimo, na njima je da se i oni pripreme, kaže Dino Ilić. 


   Projekt »Biti pun/a znanja. biti kreativan/a. biti više svoj/a« kroz niz edukacija iz područja tehničke kulture omogućuje darovitoj djeci da usavrše znanja i vještine te da se slobodno izražavaju na polju svojih interesa.