Nakon remonta rafinerije

Ina obećala: Uskoro i u Urinju zrak prve kvalitete

Biljana Savić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Glavni stručnjak za rafinerije i marketing Erkki Ranta je kazao da će osjetno poboljšanje kakvoće zraka i smanjenje buke građani Kostrene osjetiti u drugoj polovici ove godine



KOSTRENA Na jučerašnjoj tematskoj sjednici Općinskog vijeća Kostrene predstavnici Rafinerije nafte Rijeka vijećnicima su iznijeli kompletnu dokumentaciju o remontu rafinerije, investicijskim projektima te nastupajućem projektu PPS-spremnika koji spada u izvanredan prijevoz i kao takav iziskuje preregulaciju prometa.


Kao što je već poznato, veliki remont Rafinerije nafte Rijeka, najzahtjevniji u njenoj povijesti i najizazovniji po pitanju sigurnosti radnika zbog radova u teškim radnim i vremenskim uvjetima, trenutno je najveći Inin projekt, težak 800 milijuna kuna, a kako su jučer naglasili predstavnici Rafinerije nafte Rijeka, povećat će energetsku učinkovitost, pouzdanost postrojenja, sigurnost i poboljšati kvalitetu zraka za okolno stanovništvo, a u remont je bilo uključeno dvije tisuće izvođača.


Na upite vijećnika kad će se osjetiti pozitivne promjene remonta jer, kako su istaknuli, dima više nema toliko, ali buka je i dalje prilično jaka, glavni stručnjak za rafinerije i marketing Erkki Ranta odgovorio je da je pri završetku remonta buka bila pojačana, no da se emisije štetnih plinova svakodnevno mjere i da ih je moguće usporediti tek krajem godine s vremenom trajanja remonta, ali i u odnosu na prošlu i protekle godine.




Ranta je kazao da će osjetno poboljšanje kakvoće zraka i smanjenje buke građani osjetiti u drugoj polovici ove godine.– Povećanje H2S-a (vodikovog sulfida) izmjereno je i kad rafinerija nije radila, kao i povećanje buke jer rafinerija definitivno nije jedini izvor buke, no napravili smo više od dvadeset studija za očuvanje okoliša i nastavljamo s time, pa vjerujem da ćemo čak i na Urinju postići zrak 1. kvalitete, kazao je i najavio da će drugi remont ovakve veličine biti izveden 2023. godine.


Veliki projekt Rafinerije nafte Rijeka obuhvaća i oko 600 milijuna kuna vrijedne investicijske projekte, od kojih je najveći izgradnja propan-propilen splitera, što će Rafineriji nafte Rijeke omogućiti proizvodnju sirovine za petrokemijsku industriju, konkretno za proizvođače polimera u Mađarskoj.


Ovaj projekt, osim izgradnje novog postrojenja za proizvodne sirovine za petrokemijsku industriju, obuhvaća izgradnju skladišnog prostora i spojnih cjevovoda i spoj novih instalacija na logističke otpremne točke.


Građani će tijekom izgradnje ovoga postrojenja osjetiti neugodne promjene, kao što je rezanje zelenih površina na Urinju, uklanjanje stupova rasvjete, no sve će biti vraćeno na svoje mjesto nakon transporta koji počinje 23. ovoga mjeseca i trajat će desetak dana.


Kako su obrazložili predstavnici riječke rafinerije, transport je nemoguće provoditi noću, zbog sigurnosnih razloga, ali će s općinskom upravom biti dogovoreno kad je najmanje prometa, s obzirom na to da će biti nužna i preregulacija prometa i privremeno promijenjene Autotrolejeve linije.