Kadrovske promjene

Imenovanja u Riječkoj nadbiskupiji: Deset svećenika u novim službama

Mirjana Grce

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

RIJEKAKako je uobičajeno, na kraju pastoralne godine riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić dekretirao je promjene pojedinih službi u Riječkoj nadbiskupiji. Ovog je srpnja deset svećenika imenovano na nove službe, a preuzet će ih tijekom kolovoza, objavila je Riječka nadbiskupija. Mons. Petar Zeba, dosadašnji dugogodišnji župnik u Cerniku, odlazi u mirovinu. Upravljanje tom župom preuzeo je mr. Đuliano Trdić na službi u Kukuljanovu, a mladomisnik vlč. Mario Frlan, dosadašnji tajnik nadbiskupa Devčića, imenovan je župnim vikarom u župi Cernik. Najviše promjena doživjet će župe u gradu Rijeci i u široj riječkoj okolici. U riječku župu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama kao upravitelj dolazi vlč. Mato Berišić koji napušta svoje dosadašnje župe u Gorskom kotaru – Tršće, Prezid, Čabar i Plešce. Vlč. Slobodan Bunoza iz župe na Škurinjama odlazi na službu župnika riječke župe sv. Nikole biskupa.

Vlč. Ivica Klanac razriješen je službe župnika u Kraljevici, ali ostaje župnik u Bakarcu. U Kraljevicu kao upravitelj župe dolazi vlč. Matija Žugaj koji je razriješen službe upravitelja župe Rukavac, a župnik Voloskog vlč. Petar Belanić upravljat će i tom župom.


Vlč. Marko Šarić razriješen je službe kapelana za studente i mlade te imenovan upraviteljem župa Hreljin i Zlobin. Vlč. Miroslav Pergl razriješen je službe župnika župa Hreljin i Zlobin te imenovan župnim vikarom za župu Viškovo. Dosadašnji župni vikar u Viškovu vlč. Marijan Žderić bit će upravitelj goranskih župa Tršće i Prezid, a vlč. Marko Gregić razriješen je službe župnog vikara u župama Tršće, Prezid, Čabar i Plešce te imenovan upraviteljem župa Čabar i Plešce. Dosadašnji župnik riječke župe sv. Nikole biskupa vlč. Marijan Benković zatražio je ekskardinaciju iz Riječke nadbiskupije te je razriješen službe i odlazi u drugu nadbiskupiju, izvijestio je nadbiskupijski Ured za odnose s javnošću. Tome dodaje da u promjene u obnašanju pastoralnih službi u Riječkoj nadbiskupiji nisu uključene moguće izmjene u župama kojima upravljaju svećenici redovnici.