Rastanak

Imam Mujkanović odlazi iz Rijeke: Riječku Islamsku zajednicu vodio je punih 17 godina

Mirjana Grce

Hajrudin ef. Mujkanović i mons. dr. Ivan Devčić

Hajrudin ef. Mujkanović i mons. dr. Ivan Devčić

Hajrudin ef. Mujkanović postao je svojim radom ugledan imam i čovjek zaslužan za napredak Islamske zajednice, a u široj zajednici prepoznat je kao osoba dijaloga i međureligijskog dijaloga



RIJEKA Hajrudin ef. Mujkanović, glavni riječki imam, zapravo sada već bivši glavni riječki imam, napušta ovih dana Rijeku i Primorsko-goransku županiju u kojoj je 17 godina živio i djelovao vodeći Islamsku zajednicu.


Upisao se u život te zajednice i riječkog Islamskog centra postavši svojim radom ugledan imam i čovjek zaslužan za napredak te zajednice, a u široj zajednici prepoznat je kao osoba dijaloga i međureligijskog dijaloga.


Lijepi trag


– Iz Rijeke i PGŽ-a odlazim sa zahvalnošću. Nakon 17 godina rada u gradu Rijeci i PGŽ-u, doista nosim lijepe uspomene iz cijelog ovog kraja. Upoznao sam krasne ljude, uspostavio dobre odnose sa svim institucijama, ne samo vjerskim nego i sa svima drugima. Osjećam potrebu još jednom zahvaliti svima koji su bili podrška i Islamskoj zajednici i meni kao glavnom imamu, svima s kojima sam surađivao, a s mnogima postao i prijatelj. Ako sam nekoga uvrijedio, tražim oprost, jer ljudi smo i možemo pogriješiti. Nadam se da sam tijekom svih tih godina ostavio lijep trag u našim dobrosusjedskim odnosima i da će oni koji dolaze nastaviti tim putem. Odavde nosim samo lijepa iskustva i vjerujem da će nova misija, u novoj državi i uvjetima, u Švicarskoj, isto biti plodonosna. Prijateljstva i dobri odnosi ostaju, i nadam se da ću u budućnosti, gdje god bio, naći neki način suradnje s Rijekom i PGŽ-om i doprinositi njihovom razvoju, možda na neki način povezati grad u koji idem – Zug i Rijeku, možda i Kanton Zug i PGŽ na dobrobit svih žitelja. Zahvaljujem svim članovima Islamske zajednice u Rijeci na podršci koju su pružali IZ-u – vjerujem da će to činiti i dalje. Riječki džemat je jedan od boljih džemata u Europi, to mogu posvjedočiti i potvrditi bez imalo pretjerivanja. Hvala im za trud koji su uložili i koji će ulagati i u budućnosti na dobrobit svoje zajednice, ali i cijeloga kraja. Hvala im od srca – rekao je za naš list imam Mujkanović.


Imam Mujkanović oprostio se i od župana  Komadine


Imam Mujkanović oprostio se i od župana Komadine





Jučer je imam Mujkanović u Nadbiskupskom domu u Rijeci posjetio riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivan Devčića i zahvalio mu na suradnji i podršci u proteklih 17 godina. »Mogu biti doista Bogu zahvalan da smo imali takvog glavnog riječkog imama u Rijeci, iskrenog prijatelja, vjernog muslimana, kao što se i mi trudimo biti vjerni kršćani. Vidimo da nas to ne razdvaja, nego spaja«, rekao je nadbiskup Devčić zahvalivši na suradnji i izrazivši želju da Islamska zajednica u Rijeci nastavi djelovati na tragu i dostignućima koja su postignuta za mandata Mujkanovića.


Ambasador županije


»Rijeka je grad po mjeri svakog čovjeka«, rekao je Mujkanović, dodavši da će naučeni model međureligijske suradnje u Rijeci nastojati prenijeti i u švicarskom Zugu te zahvalio svima u Riječkoj nadbiskupiji na suradnji, objavila je Nadbiskupija na svojoj web stranici.


Imam Mujkanović jučer se susreo i sa županom primorsko-goranskim Zlatkom Komadinom koji mu je zahvalio na suradnji, ističući njegovu profesionalnost i uključenost u zajednicu putem brojnih projekata i događanja. Pohvalio je njegov rad na projektima međureligijskog dijaloga i aktivnosti vezane za otvorenje Islamskog centra u Rijeci. Imam Mujkanović izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku raditi i živjeti u multikulturalnoj i multietničkoj sredini kao što je PGŽ. Kako je rekao, »od sada pa nadalje bit ću najbolji ambasador ove županije u svijetu«, prenio je PGŽ.