Nasljednik Saše Broz

Igor Vlajnić od danas v.d. ravnatelja Opere HNK Ivana pl. Zajca

Kim Cuculić

Kazališni umjetnik Igor Vlajnić od 2006. zaposlen je na poslovima zborovođe i dirigenta u HNK Ivana pl. Zajca gdje sudjeluje u brojnim kazališnim projektima



RIJEKA » Igor Vlajnić od danas je vršitelj dužnosti ravnatelja Opere HNK Ivana pl. Zajca – obznanjeno je na službenim web-stranicama kazališta. Vlajnić stupa na tu dužnost odlukom intendantice Nade Matošević Orešković, a nakon što je dosadašnja ravnateljica Opere Saša Broz dala ostavku na tu dužnost.


Kazališni umjetnik Igor Vlajnić od 2006. zaposlen je na poslovima zborovođe i dirigenta u HNK Ivana pl. Zajca gdje sudjeluje u brojnim kazališnim projektima.


   Vlajnić je rođen 1984. u Osijeku. Studij dirigiranja završava 2004. godine na Visokoj školi za glazbenu umjetnost »Ino Mirković« u Lovranu u klasi maestra Miroslava Homena. Baveći se i pedagoškim radom, započinje dirigentsku karijeru sudjelujući u raznim projektima kao korepetitor, asistent te dirigent. Godine 2006. postaje dirigent i zborovođa opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje radi i danas. Osim u Rijeci, gostuje i u opernim kućama u Osijeku i Sarajevu.




   Od 2005. godine Vlajnić je član asocijacije »Melody as a dialog among civilisation« pri UNESCO-u u Parizu s kojom ostvaruje cijeli niz koncerata u Francuskoj, SAD-u, Nigeriji, Kubi i Kini. Godine 2008. dobiva medalju »Mladi Mozart« za ukupni doprinos promicanju dijaloga među narodima te postaje ambasador navedene asocijacije.


   Nastupao je s raznim ansamblima, zborovima i orkestrima od kojih valja izdvojiti orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, orkestar Opere HNK u Osijeku, Riječku filharmoniju, Prašku filharmoniju, Kubansku nacionalnu filharmoniju, orkestar St. Luke’s iz New Yorka, Szenshen orkestar i Hangzhou filharmoniju iz Kine, Narodni orkestar iz Nigerije te Orkestar tradicionalnih instrumenata »Melody« asocijacije iz Pariza.


   Dirigirao je prigodom važnih događaja i obljetnica kao što su 60. obljetnica UNESCO-a, UNESCO-va proslava Međunarodnog dana žena 2006., 60. obljetnica prvog leta u svemir, 16. Azijske igre u Guangzhou te otvorenje Festivala za zaštitu vode u Hangzhou (Kina). Osim u Hrvatskoj nastupao je u Srbiji, Sloveniji, Italiji, BiH, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Izraelu, Kini, Bugarskoj, Makedoniji, Portugalu, Španjolskoj, Poljskoj, Češkoj, SAD-u, Nigeriji i Kubi.