Uspješna akcija

IZNAD OČEKIVANJA U jednom danu u Gradsku knjižnicu Rijeka učlanilo se čak 2.305 građana

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Upravo je programski rad budućnost knjižnica, jer knjižnice su odavno prestale biti mjesta na kojima se samo posuđuju knjige. Prije tridesetak godina program poslovnog kutka u knjižnici je bio nezamisliv, jer bilo je nezamislivo da se radi iskorak iz područja kulture u poslovno područje, međutim danas je to nešto što čini bit knjižnice, kaže ravnatelj Gradske knjižnice Niko Cvjetković



RIJEKA U jednom danu u Gradsku knjižnicu Rijeka učlanilo se čak 2.305 građana, a riječ je o rezultatu prošlotjedne akcije povodom Mjeseca hrvatske knjige u sklopu koje je ionako simbolična cijena članarine od 50 kuna prepolovljena. Članarina u iznosu od 25 kuna od jutra do mraka punila je sve ogranke i odjele Gradske knjižnice, a među masom korisnika 1.098 potpuno je novih upisa.


Postignuti rezultat i interes građana iznenadio je i samu Gradsku knjižnicu Rijeka, jer kako navode ravnatelj Niko Cvjetković i suradnik za marketing, odnose s javnošću i projekte Kristian Benić odaziv akciji bio je iznad očekivanja.


– Činjenica je da ova akcija svake godine pobuđuje dobru pažnju među građanima, međutim ovo je ipak bila rekordna akcija, jer 2013. godine kada je Rijekom vladala orkanska bura akciji se odazvalo 733 korisnika, a prije dvije godine kada je pala ogromna količina kiše baš na taj dan imali smo 1.854 upisanih, ističe Benić.




Međutim, neovisno o akciji simbolične članarine Gradska knjižnica Rijeka suprotno svjetskim trendovima bilježi konstantni porast korisnika, a razloga za to, kaže Cvjetković, ima više.


– Prošlu smo godinu zaključili s 20.091 korisnikom, a dvije godine prije toga imali smo ih 18 tisuća. Razlozi za to povećanje su nove programske aktivnosti koje se konstatno nadograđaju, ali i uređenje prostora, kao što je Ogranak Trsat te Središnji odjel Filodrammatica, pojašnjava ravnatelj.


Programske aktivnosti


Kao jedan od najposjećenijih programa Benić ističe Poslovni kutak koji pobuđuje veliki interes korisnika, jer kroz razne aktivnosti obrađuju se teme koje su građanima zanimljive poput iznajmljivanja stanova, OPG-ova ili pak teme o robotici i umjetnoj inteligenciji, a u red iznimno posjećenih programa ulazi i American Corner.


– Upravo je programski rad budućnost knjižnica, jer knjižnice su odavno prestale biti mjesta na kojima se samo posuđuju knjige. Prije tridesetak godina program poslovnog kutka u knjižnici je bio nezamisliv, jer bilo je nezamislivo da se radi iskorak iz područja kulture u poslovno područje, međutim danas je to nešto što čini bit knjižnice, pojašnjava Cvjetković.


Samo u prošloj godini Gradska je knjižnica organizirala čak 960 programskih aktivnosti koje su održane na različitim lokacijama, često u neknjižničnim prostorima, jer kako napominje Cvjetković nije knjižnica samo tamo gdje je njen prostor.


– Mi smo ustanova za sve građane i jedan od generatora rasta je upravo izlazak izvan prostora koje koristimo, a s obzirom da je poznato i da je Grdska knjižnica Rijeka deficitarna po pitanju prostora često koristimo tuđe prostore kao što su prostori Zajednice Talijana kojoj smo zahvalni na suradnji, navodi ravanatelj.


EPK i novi prostori


Samo tijekom prošle godine te programske aktivnosti posjetilo je 16.783 građana, a bilo zajednice i interesi građana konstatno se osluškuju kako bi se znalo u kojem smjeru ići. Iako Knjižnica po pitanju članstva i posjetitelja barata s impozantnim brojkama Cvjetković napominje da je kvaliteta bitnija od kvantitete.


– Najbitnija je kvaliteta programa, jer primjerice imamo uslugu dostave knjige na kućni prag za nepokretne i slabo pokretne korisnike i svega petnaestak korisnika te usluge. Dakle, nije bit u brojkama, bit je korisnicima ponuditi kvalitetan program, objašnjava ravnatelj.


U programskom smislu ta ustanova ima stalni uzlazni trend, a najveću zaslugu Cvjetković za to pripisuje zaposlenicima i njihovom entuzijazmu navodeći kako djelatnici Knjižnice vrlo često da bi nešto sporoveli u djelo izvode i salto mortale, jer uz sve veći broj korisnika i programski rast tu je i velika uključenost u programske aktivnosti projekta EPK-a koji će Gradskoj knjižnici donijeti i nove dugo priželjkivane prostore. Ti će prostori prema Cvjetkovićevom mišljenju definitivno povećati kvalitetu rada.


– Ne znam hoće li s novim prostorima broj članova još narasti iako iskustva drugih knjižnica govore da s novim prostorima raste članstvo, ali definitivno je da će porasti kvaliteta usluge. S obzirom na sadašnje prostorne uvjete dostigli smo maksimum broja članova za kvalitetan rad, zaključuje Cvjetković.