Rekord

IZGRAĐEN U 150 DANA U obnovljenom Morčiću mjesta za 175 mališana

Damir Cupać

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Paralelno s otvorenjem »Morčića« počinje rušenje i izgradnja vrtića »Đurđica« po sličnom modelu, a posao bi trebao biti gotov do kraja 2017. godine. Na taj način dobit će se novih 150 mjesta u vrtićima, čime je povećan kapacitet Dječjeg vrtića Rijeka za 600 novih mjesta zadnjih pet godina



RIJEKA Novoizgrađeni vrtić »Morčić« na Gornjoj Vežici počeo je i službeno s radom nakon što je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prerezao svečanu vrpcu na ovom objektu koji ima kapacitet za 175 djece.


Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin poručila je da se dugo čekalo na uređenje vrtića, ali da su radovi nakon što su krenuli napravljeni u rekordnom roku – za pet mjeseci.



– Oduševljeni smo svi, a naročito djeca ovim novim i velikim prostorom. Djeca su dobila prostore koji su znatno kvalitetniji od onih prije i moći će se puno više kretati. Na katu imamo polunatkrivenu terasu pa smo tako riješili i problem s kišnim danima. Dječji vrtić Rijeka je ustanova koja radi iskorake zahvaljujući podršci Grada Rijeke. Preostaje nam zaželjeti sreću odgojiteljicama i roditeljima i vjerujemo da će u ovim novim prostorima odrastati sretne generacije. Mi ćemo se truditi da djeca postanu dobri i sretni ljudi i da grade sretniju i ljepšu budućnost – kazala je Guštin.





Novi objekt vrtića »Morčić« ima prizemlje i prvi kat. Time se povećao kapacitet vrtića te podigao nivo kvalitete smještaja, a smanjili su se i zahtjevi za potrošnju energije za grijanje i hlađenje objekta.


Projektnu dokumentaciju izradio je ovlašteni projektant Tomislav Kukin, a radove je izvela tvrtka Jedinstvo Krapina. Ukupna vrijednost radova na oba vrtića, »Morčić« i »Đurđice«, iznosi 34,7 milijuna kuna, a radovi se financiraju iz kredita koji je Dječjem vrtiću Rijeka odobren u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.


Grad Rijeka je, kao osnivač ustanove, Dječjem vrtiću Rijeka osigurao sredstva za otplatu tog kredita. Dodatno, Grad Rijeka u projekte vrtića »Morčić« i »Đurđice« ulaže još oko dva milijuna kuna proračunskih sredstava.


Novi objekt vrtića »Morčić« predstavlja zgradu, prizemlje plus kat, u potpunosti izvedenu u skladu s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.


Vrtić ima i polivalentnu dvoranu te sve potrebne prateće sadržaje. U vrtiću »Morčić« smještena je centralna praonica rublja. Na krovu objekta postavljeni su solarni kolektori za pripremu tople potrošene vode te je kompletno uređen i okoliš objekta. Novi vrtić može primiti 10 odgojno-obrazovnih skupina djece.



Gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je lijepo početi novi mandat otvaranjem novog dječjeg vrtića te se našalio da ne mora zahvaljivati svome prethodniku na odrađenom poslu.



– Hvala svima koji su u svega 150 dana de facto izgradili novi vrtić s dvostruko većim kapacitetom. Možemo biti zadovoljni odrađenim poslom, a za koji dan počet će izgradnja vrtića »Đurđica« po sličnom modelu, a posao bi trebao biti gotov do kraja 2017. godine. Na taj način dobit ćemo novih 150 mjesta u vrtićima, a u zadnjih četiri-pet godina povećali smo kapacitet za 600 novih mjesta. Nažalost, ni to nije dovoljno, ali razlog tome nije povećan natalitet, već je riječ o promijenjenim društvenim okolnostima – naime, nema više baka servisa, a i roditelji sve više upisuju djecu u vrtiće. Zbog toga nećemo stati s proširenjem kapaciteta i u sljedećih nekoliko godina očekuju nas barem još tri ovakve investicije. Izgradnja »Morčića« i »Đurđica« vrijedna je oko 35 milijuna kuna, a tome treba dodati još 65 milijuna kuna potrošenih za kapitalne predškolske objekte, pa možemo reći da je u budućnost naše djece uloženo oko 100 milijuna kuna – zaključio je Obersnel.


Radovi na uklanjanju starog objekta, izradi potrebnih iskopa, izradi temelja, izradi i montaži predgotovljenih čeličnih elementa, opremanju objekta svom opremom te kompletnom uređenju okoliša objekta, do izdavanja uporabne dozvole za mogućnost korištenja objekta, trajali su 140 kalendarskih dana.



Otvorenjem Dječjeg vrtića »Morčić« stvorili su se, među ostalim, i uvjeti za preseljenje djece iz Dječjeg vrtića »Đurđice«, koji kreće u rušenje odnosno izgradnju po istom principu. Na tom objektu u tijeku su radovi ispražnjenja objekta od stvari i opreme te pripremni radovi formiranja gradilišta.