Posjet

IZASLANSTVO KINESKOG GRADA Razmjena kulturnih programa između Rijeke i Dalijana

Damir Cupać

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima primio je izaslanstvo kineskog grada Daliana koje je predvodila zamjenica gradonačelnika Wen Xueqiong.


Riječki domaćini prezentirali su projekt Europske prijestolnice kulture koji će se održati 2020. godine i koji je najveći kulturni događaj u Hrvatskoj koji se zbiva u vrijeme hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom. Izražena je nada da će se ostvariti suradnja i razmjena na kulturnim programima. Istaknuta je mogućnost suradnje između muzeja u Rijeci i Dalianu te uspostavljanju kulturnog centra u ovom kineskom gradu jer Rijeka nastoji uključiti prijateljske gradove u programski dio EPK.


Zamjenica gradonačelnika Daliana Wen Xueqiong naglasila je da Rijeku i Rijeku i Dalian povezuje to što je riječ o gradovima u razvoju koji su svjesni važnosti kulture.




– Dalian u posljednjih nekoliko godina doživljava rapidan razvoj te intenzivno radi na povećanju međunarodne suradnje diljem svijeta, kazala je Xueqiong. Generalni direktor Upravnog odjela za kulturu, radio i film Wang Jiasheng ocijenio je da je Rijeka zanimljiv grad ne samo zbog svoje povijesti i kulture, već i zbog tekućih projekata restauracije starih zgrada i važnih arhitektonskih zdanja, što je fokus interesa predstavnika Daliana kada je riječ o kandidaturi za titulu Grada kulture istočne Azije.