Prijelomni trenutak

ISTJEČE VRIJEME U ŠKVEROVIMA »3. maj« i Uljanik pred štrajkom

Marinko Glavan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Sastanak s upravom imali su jučer i predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske koji su u »3. maju« prošlog tjedna također pokrenuli proces mirenja. Danas će biti održan novi sastanak, nakon kojega će sindikat odlučiti o daljnjim koracima



RIJEKA Sindikalisti Uljanika za srijedu su najavili štrajk, ako plaće ne budu isplaćene tijekom današnjeg dana, nakon sastanka s upravom pulskog brodogradilišta, te predstavnicima strateškog partnera, sindikata, lokalnih vlasti i saborskih zastupnika iz Istre. Sastanak je završen bez konkretnih rezultata, a ako plaća ne bude isplaćena danas, sindikalisti za srijedu najavljuju štrajk.


Kako je izvijestila Hina, na sastanku su bili predsjednik Uprave pulskog Uljanika Gianni Rosanda, predstavnik Kermas energije Danka Končara, strateškog partnera Uljanika, Željan Horvat, svi saborski zastupnici iz Istre, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i predstavnici tri najveća sindikata u Uljaniku. Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izjavio je nakon sastanka kako, nažalost, danas još nema rješenja za isplatu plaća za četiri i pol tisuće zaposlenika Uljanika.


– Počeo je proces mirenja koji traje pet dana i sutra završava. U ime svih sindikata pozivam hrvatsku Vladu da čim prije iznađe rješenje i spasi Uljanik i hrvatsku brodogradnju – rekao je Kutlača.


Sastanak i u Rijeci 




Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako drži da je interes Republike Hrvatske očuvati brodograđevnu djelatnost.


– Danas smo u prijelomnom trenutku, ali vjerujem da će angažman premijera i resornih ministarstava uroditi plodom, kako bi se iznašlo kratkoročno rješenje, isplatila plaća i dobavljači, kako bi se mogao nastaviti proces dovršetka ugovorenih brodova – kazao je Miletić. Proces mirenja u brodogradilištu Uljanik pokrenut je zbog neisplate plaće koja je prema Kolektivnom ugovoru trebala biti isplaćena do 15. u mjesecu. U ime Gospodarsko socijalnog vijeća provodi ga miritelj Božidar Kokić koji je u istoj ulozi u pulskom brodogradilištu bio i u siječnju.


Sastanak s upravom imali su jučer i predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske koji su u »3. maju« prošlog tjedna također pokrenuli proces mirenja. Danas će biti održan novi sastanak, nakon kojega će sindikat odlučiti o daljnjim koracima.


– Ako ne bude isplata plaće, slijede daljnje industrijske akcije – kratko su odgovorili iz sindikata na naš upit o sastanku. Račun Brodogradilišta »3. maj« jučer je deblokiran, potvrđeno je iz uprave Uljanika d.d. Račun riječkog škvera bio je blokiran u petak, o čemu je uprava »3. maja« bila izvijestila Zagrebačku burzu, no već tada je najavljeno kako je postignut dogovor s vjerovnikom koji je blokirao račun brodogradilišta. Kako je i najavljeno, račun od jučer više nije blokiran.


Istodobno, još nema nikakvih naznaka kada bi na račune više od četiri tisuće radnika »3. maja« i Uljanika trebala biti isplaćena plaća za srpanj. Upravi Uljanika d.d. poslali smo upit o mogućem datumu isplate plaća.


Trude se, ali… 


– Uprava Društva i financijske službe ulažu maksimalan napor da bi se osigurala sredstva za isplatu plaća – kratko je odgovoreno iz Uljanika, čime je u biti potvrđeno da ni uprava ne zna kada će plaće biti isplaćene. Zbog neisplate plaća prošlog su tjedna sindikati u oba brodogradilišta pokrenuli proces mirenja, odnosno proceduru koja prethodi eventualnom pokretanju štrajka u slučaju da plaće tijekom procesa mirenja ne budu isplaćene. U međuvremenu se pokazalo da osim osobnog dohotka za srpanj, radnicima »3. maja« nisu isplaćeni ni doprinosi na plaće za lipanj. Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u »3. maju«, Juraj Šoljić, zbog toga je zatražio i smjenu ne samo uprave riječkog škvera, nego i matičnog Uljanika d.d., naglašavajući kako je direktor »3. maja« Maksimilijan Percan po pitanju isplate doprinosa namjerno obmanjivao Radničko vijeće, kojemu je, prema Šoljićevim riječima, u nekoliko navrata, nakon upita o doprinosima, poručio da su svi doprinosi isplaćeni.


Trećemajski sindikalisti u više su navrata tražili povrat duga od Uljanika, za koji tvrde da iznosi više od 500 milijuna kuna, a Šoljić je prije dva dana predložio i da uprava »3. maja« proda svoje udjele u dva broda Uljanika, vrijedne ukupno 103 milijuna kuna, što bi, po njegovim riječima, bilo dovoljno za isplatu zaostale plaće i doprinosa, ali i za pokretanje proizvodnje koja je zbog nedostataka sredstava praktički zamrznuta još od prosinca prošle godine.