Druga faza

INVESTICIJA OD 16 MILIJUNA Butković i Komadina složni: Ovoliko se nije gradilo od Marije Terezije

Tihana Tomičić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

"Ovo su generacijski projekti. Kad se na vrijeme krene sve se može završiti u zajedništvu. U lučkom sustavu i zajedno sa županijskim proračunom imamo potencijal od oko 60 milijuna kuna, a s udruženim desecima milijuna iz ministarstva stvaramo kapitalnu infrastrukturu koja još od Austro-ugarske nije ovdje stvorena."



KLENOVICA – Uplovljavanjem ministra mora i prometa Olega Butkovića i župana primorsko-goranskog Zlatka Komadine u luku Klenovica, svečano je otvorena nova ribarska luka u tom mjestu, vrijedna 16 milijuna kuna.


Radi se o projektu kojim je Ministarstvo osiguralo oko 14 milijuna kuna, a Županija ostatak novca, i to je nastavak projekta iz 2012. godine kad je dovršena prva faza. Sada je luka Klenovica u potpunosti zaštićena i bit će ne samo ribarska, već i nautička i komunalna luka.


– Ovoliko se na obali nije gradilo još od Marije Terezije, rekao je ministar Oleg Butković.




„U ovaj projekt ukupno je uloženo 28 milijuna kuna, a danas otvaramo II. fazu koja je započela u rujnu prošle godine. Veseli me da je puno ovakvih sličnih projekata u Republici Hrvatskoj za koje nam je ukupno na raspolaganju oko 80 milijuna eura iz EU fondova i to je velika prilika za sva mjesta uz more. Svjedočimo renesansi gradnje u hrvatskim lukama od Pule do Dubrovnika“, rekao je ministar Butković.


– Ovo su generacijski projekti. Kad se na vrijeme krene sve se može završiti u zajedništvu. U lučkom sustavu i zajedno sa županijskim proračunom imamo potencijal od oko 60 milijuna kuna, a s udruženim desecima milijuna iz ministarstva stvaramo kapitalnu infrastrukturu koja još od Austro-ugarske nije ovdje stvorena. Ovo je još jedan doprinos našim mjestima na obali, a uskoro ćete biti svjedoci daljnjim projektima iz ovog investicijskog ciklusa,rekao je župan Komadina.


Prisutne je pozdravio i Marijan Kalanj, doajen koji je bio na čelu odbora za provedbu ovog projekta, rekavši da je ovo projekt koji ima povijesni karakter za mjesto. »Ribari ovdje godinama nisu imali uvjete da je zaštićena njihova oprema, a sada dobivamo sigurnost od bilo kakve vremenske nepogode. 



Ovaj lukobran je pravi ljepotan koji je uljepšao cijelo mjesto i proširio ga. Sada su širom otvorena vrata i za razvoj turizma u Klenovici«, rekao je Kalanj, koji je kazao i da od ministra prometa Olega Butkovića za vrijeme ovog mandata očekuje, ako ne cijelu cestu do Žute Lokve, onda bar zaobilaznicu Novog Vinodolskoga koji je jedini grad uz obalu kroz koji izravno prolazi magistrala i koji tijekom cijelog ljeta ima »prometni čep«.


Druga faza dogradnje luke Klenovica obuhvaća izgradnju lukobrana i produljenje operativne obale za privez ribarskih brodova. Radi se o lukobranu u dužini od 56 metara, širine 8 metara koji se proteže do dubine od 12,5 metara.S novim lukobranom unutar lučkog akvatorija ostvarit će se povećanje kapaciteta za privez ribarskih brodova (3 nova veza za ribarske brodove) kao i povećanje sigurnosnih uvjeta u luci.


Planirana je i III. faza projekta koja uključuje postavljanje fiksnih pontona za povećanje kapaciteta za privez brodica domaćeg stanovništva kao i vezova za potrebe sportskih i drugih brodica te nautičare povremenog karaktera, a ministar Butković i župan Komadina potvrdili su da će uskoro i taj dio projekta biti dovršen.