Skup

INTERKULTURALNI GRADOVI Otvorenost i poštivanje razlika doprinosi razvoju

Damir Cupać

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA  Sam slogan projekta Europske prijestolnice kulture »Luka različitosti« govori o inicijativi i nastojanjima grada da pruži dom i ugodan boravak svima, bez obzira na njihove nacionalne, vjerske, seksualne i ostale identitetske odrednice. Rijeka je imala turbulentnu prošlost kroz različite države i režime. Usprkos tome, ili možda upravo zato, građani Rijeke su uvijek bili otvoreni te prihvaćali razlike kao nešto što pridonosi napretku grada, a projekt Europske prijestolnice kulture bit će dokaz tog jedinstvenog riječkog identiteta, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na otvaranju dvodnevne konferencije mreže Interkulturalnih gradova koja se održava u Rijeci u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.


Predsjednica Odjela za antidiskriminaciju i inkluziju Vijeća Europe Irena Guidikova je uvjerena da će Rijeka sljedećih godina, posebno kroz projekt Europske prijestolnice kulture, iskoristiti svoj potencijal te sudjelovati u kreiranju mrežne strategije za horizontalnu ekspanziju i razvoj gradova koja će važnost dati i kontaktu s građanima, a ne samo s ekspertima.



Na dvodnevnom međunarodnom skupu sudjeluju predstavnici dvadeset gradova članova unutar mreže čije je djelovanje vezano uz Vijeće Europe. Mreža pokrenuta 2008. godine okuplja 127 gradova koje krase otvorenost, tolerancija, borba protiv diskriminacije i inkluzija svih stanovnika, a Rijeka je jedini hrvatski predstavnik u ovoj organizaciji.





Prvo predavanje održao je Oliver Freeman koji je predstavio svoj vodič »Korak po korak: kako izgraditi inkluzivan interkulturalni grad«. Cilj skupa je da ova asocijacija odredi metode za daljnji rad, posebice u sferama uspostavljanja dijaloga i kontakata ljudi različitih zajednica i životnih puteva, borbi protiv islamofobije te opće inkluzije na radnom mjestu, kao i utjecaj tih ciljeva na nacionalne politike. Tijekom konferencije bit će obavljen sastanak s riječkim vjerskim zajednicama te terenski posjet zajednicama koje sudjeluju u STEPS programu Vijeća Europe i projektu Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture kroz tematski pravac »27 susjedstava«. Direktorica sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota naglasila je da je Rijeka usvojila postulate interkulturalnosti koji se mogu i trebaju poticati na svim područjima, dodavši da je nedavno održani festival Porto etno svjedočio da je na području kulture to možda i najlakše provesti.


Konferencija Interkulturalnih gradova jedan je od tri događaja koji će se odviti u Rijeci povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe te prva je programska aktivnost održana u prostorijama novog riječkog kulturnog centra RiHub.