Uskoro rezultati

INSPEKCIJE ČEŠLJAJU MARIŠĆINU U Ekoplusu tvrde: ‘Počeli smo radove koji će smanjiti smrad’

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović još jednom je apelirala na potrebu za hitnim rješavanjem problema, budući je problem pojave smrada kojem su izloženi mještani eskalirao zadnjih tjedana



Na Centru za gospodarenje otpadom na Marišćini počeo je opsežan inspekcijski nadzor – zbog učestalih prijava građana o neugodnim mirisima koji se šire s odlagališta na terenu su inspekcija zaštite okoliša, vodopravna i građevinska inspekcija, te inspekcija zaštite na radu.


Nadzor je još u tijeku, a rezultat će biti objavljen po njegovom okončanju. 


Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović još jednom je apelirala na potrebu za hitnim rješavanjem problema, budući je problem pojave smrada kojem su izloženi mještani eskalirao zadnjih tjedana. Osobito je izražajan smrad zadnjih dana o čemu službe Općine Viškovo vrše terenska opažanja. Načelnica je istaknula da osobno provjerava informacije sa terena i da se jaki smrad pojavljuje u naseljima u večernjim satima i traje do jutarnjih sati.




Načelnica je dodatno naglasila da je trenutno stanje potpuno neprihvatljivo i da traži se poduzme sve i to bez odgode kako bi mještani općine Viškovo imali čist zrak i kvalitetu života kakvu su imali i prije izgradnje centra, a da nadležne inspekcije provedu opsežne kontrole rada centra. Također, zatraženo je da nadležne inspekcije propišu hitne mjere u okviru svojih nadležnosti koje se moraju poduzeti kako bi se smrad uklonio.


Direktor Ekoplusa Josip Dedić tvrdi da su u tvrtki svjesni pojave neugodnih mirisa sa centra za gospodarenje otpadom, da su u proteklom periodu proveli niz aktivnosti kako bi se ova pojava eliminirala. Također izvijestio je da su se u proteklih nekoliko dana na odlagališnoj plohi 1A izvodili radovi na postavljanju instalacije za otplinjavanje u gornjem sloju odloženog otpada na odlagališnoj plohi 1A. Prilikom izvođenja radova bilo je nužno otkrivanje pokrivke odlagališta i iskopi u već odloženom otpadu do 1 m dubine što je rezultiralo povećanom emisijom neugodnih mirisa. Radovi završavaju danas, 13. rujna, čime bi trebao biti uklonjen i uzrok pojave neugodnih mirisa. Također, tvrdi da je počela provedba i posebnih mjera a od kojih se očekuje trenutni efekt i uklanjanje neugodnih mirisa.