Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Predani potpisi

INICIJATIVA REGIONALACA Ukidanje cestarina za stanovnike PGŽ na dnevnom redu iduće Županijske skupštine

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2018. u 10:41 2018-01-19T10:41:06+01:00

Zahtjev se odnosi na cestarine na dijelu autoceste Rijeka – Zagreb, autoceste Rupa – Rijeka, te mostarine na Krčkom mostu za stanovnike Primorsko-goranske županije

Devet članova županijske Skupštine potpisalo je inicijativu kluba PGS-IDS da se na dnevni red iduće sjednice uvrsti zahtjev za ukidanjem cestarina na dijelu autoceste Rijeka – Zagreb, autoceste Rupa – Rijeka te mostarine na Krčkom mostu za stanovnike Primorsko-goranske županije. Inicijativu su, osim šestorice skupštinara PGS-a i IDS-a, podržali HSU-ov Davor Zubović, HSS-ovac Ivo Zrilić te nezavisni Hrvoje Burić, a upućena je predsjedniku Skupštine PGŽ-a Eriku Fabijaniću.

U zahtjevu se od Skupštine traži potpora inicijativi PGS-a za ukidanje navedenih cestarina, koja je pokrenuta nakon što je odlukom Vlade ukinuta naplata cestarine kroz tunel Sveti Ilija kroz Biokovo. PGS-ovci su tada upozorili na očitu nejednakost među stanovnicima Hrvatske, budući da je, primjerice, Krčki most jedini most u cijeloj zemlji čiji prelazak se naplaćuje, unatoč tome što je građen samodoprinosima lokalnog stanovništva i kreditom otplaćenim prije 28 godina. Jednako nelogičnim PGS-ovci smatraju i naplatu cestarine na dionici autoceste Rupa – Rijeka, tvrdeći kako je riječ o dijelu riječke zaobilaznice, uz to potpuno dislociranom od ostatka mreže autocesta na kojima se naplaćuje cestarina. Također, zahtijevaju da se, radi boljeg povezivanja županije te oživljavanja Gorskog kotara, ukine i naplata cestarine između Rijeke i Gorskog kotara, za stanovnike goranskih naselja.

Stoga klub PGS-IDS, uz potporu trojice skupštinara, smatra da je neophodno na narednoj sjednici raspraviti o mogućim rješenjima i budućim potezima županije prema nadležnim institucijama.

»Predložene mjere pridonijet će dinamiziranju gospodarstva, većoj protočnosti prometa, demografskoj obnovi i većoj kvaliteti života izvan gradova PGŽ-a«, navodi se u zahtjevu.

Iz PGS-a su već najavili kako će sličnu inicijativu povesti i u Saboru, kroz Klub zastupnika IDS-PGS, a pitanje ministru prometa Olegu Butkoviću na tu temu na aktualnom satu već je postavila MOST-ova Ines Strenja Linić, na što je Butković odgovorio kako se razmatraju sve opcije i moguća rješenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.