Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Uprava radi na deblokadi

IMA LI NADE? S računa "3. maja" dosad povučeno 50 milijuna kuna ovrha

Radnici prvi podmetnuli leđa da se "3. maj" izvuče iz gliba / Snimio Sergej Drechsler
Radnici prvi podmetnuli leđa da se "3. maj" izvuče iz gliba / Snimio Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 20:16 2019-07-02T20:16:48+02:00

Direktor »3. maja« Edi Kučan je potvrdio kako on i njegov tim još uvijek vode intenzivne razgovore s kooperantima i dobavljačima, ali je istaknuo da proces deblokade računa ide u dobrom pravcu

RIJEKA Tri dana prije stečajnog ročišta na riječkom Trgovačkom sudu, u »3. maju« još se intenzivno radi na deblokadi računa. Iz nekoliko neslužbenih izvora potvrđeno nam je kako je do konca prošlog tjedna s trećemajskih računa povučeno oko 50 milijuna kuna ovrha.

Najveći dio te deblokade, oko 32 milijuna kuna, otpada na banku koja je stavila ovrhu na trećemajske račune po osnovi sudužništva za jedan Uljanikov kredit, tako da će se po pitanju povlačenja ovrha od strane trećemajskih dobavljača i kooperanata ključnim pokazati upravo ovi sada dani koji su se počeli odbrojavati uoči 4. srpnja i novog stečajnog ročišta.

Iz trećemajskih sindikata i jučer su odaslali apel svim vjerovnicima koji još nisu povukli svoje ovrhe da to čim prije učine kako bi, ističe se u priopćenju, »proces bio uspješno okončan u skladu sa Sporazumom«.

Radnici su se vratili na radna mjesta, iako je zadnja bušta koju su vidjeli ona za prosinac prošle godine / Snimio Sergej DRECHSLER

 

A prijedlog Sporazuma, koji je iz »3. maja« išao prema dobavljačima i kooperantima, zasniva se na tome da se nudi namirenje 15 posto njihovih potraživanja, nakon što Vlada donese formalnu odluku da se ide u proces završetka četiri broda na trećemajskim navozima.

U protivnom, dođe li do stečaja riječkog brodogradilišta, dobavljači i kooperanti kao vjerovnici drugog višeg isplatnog reda teško da mogu očekivati i kune od svojih potraživanja jer »3. maj« nema neke značajnije imovine iz koje bi se mogli namiriti.

Ono što je vrednije i eventualno lakše unovčiti, opterećeno je hipotekama. Tu prvenstveno spadaju poluzavršeni brodovi na kojima hipoteku ima država za plaćena protestirana jamstva, a ista je situacija i s povećim nekretninskim kompleksom samačkog hotela, odnosno prenoćišta na Kantridi, nad kojim hipoteku ima HBOR za kredit koji su prije nekoliko godina bili podigli iz pulskog Uljanika.

Sam prostor brodogradilišta, pa tako i svi tamošnji objekti i hale, u statusu je pomorskog dobra, što znači da su jedina imovina kojom »3. maj« raspolaže praktički samo pokretnine - strojevi, oprema, alati i dizalice.

U škveru se radi na okrupnjavanju sekcija ugovorenom s jednim kooperantom talijanskog Fincantierija / Snimio Sergej DRECHSLER

Ipak, u eventualnom stečajnom postupku teško da se od prodaje ovakve vrste imovine može uprihodovati nekakav značajniji novac, a i u tom slučaju prvi koji se namiruju jesu radnici čija se potraživanja za neisplaćene plaće penju na više od 30 milijuna kuna.

Drugim riječima, veliko je pitanje bi li se u stečajnom postupku uopće uspjela namiriti sva radnička potraživanja, koji su u statusu vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, a kamoli ostali.

Direktor »3. maja« Edi Kučan jučer je potvrdio kako on i njegov tim još uvijek vode intenzivne razgovore s kooperantima i dobavljačima, ali je istaknuo da proces deblokade računa ide u dobrom pravcu.

Više možete pročitati danas u tiskanom izdanju! 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.