Nerazumijevanje

IGNORIRAJU LOPAČU Obersnel: ‘Županija ne želi sufinancirati psihijatrijsku bolnicu’

Damir Cupać

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

U Županiji se prave slijepi i gluhi, a novac dijele samo ustanovama kojima je Županija osnivač. Po sto prvi put Lopača je ostala neželjeno 13. prase i ovisi jedino o novcu Grada Rijeke, upozorio je Obersnel



RIJEKA – Psihijatrijska bolnica Lopača kojoj je Grad Rijeka osnivač trebala je u 2019. godini dobiti financijsku injekciju iz decentraliziranih sredstava, ali, kako sada stoje svari, to neće biti slučaj zbog nerazumijevanja Primorsko-goranske županije i Ministarstva zdravstva. Do sada je bio problem u zakonskoj regulativi, ali nakon što je to promijenjeno, pojavila se, kako je to nazvao gradonačelnik Vojko Obersnel, »kvaka 22«.


– Grad Rijeka je jedina jedinica lokalne samouprave koja je osnivač bolnice, u ovom slučaju specijalne psihijatrijske bolnice. kada je tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang sredinom 1990-ih odlučio zatvoriti bolnicu, radnike i pacijente poslati na ulicu, mi smo uletjeli. Sedam godina smo glumili osnivača da bi bolnica nastavila s radom, a od 2002. godine smo službeno osnivači.


Nakon desetljeća borbe izmijenjen je zakon o zdravstvenoj zaštiti čime je omogućeno da specijalne bolnice dobio financijski udio u decentraliziranim sredstvima. Ali onda se pojavila »kvaka 22«. U proračunu nitko nije predvidio sredstva za Lopaču. U Županiji se prave slijepi i gluhi, a novac dijele samo ustanovama kojima je Županija osnivač. Po sto prvi put Lopača je ostala neželjeno 13. prase i ovisi jedino o novcu Grada Rijeke, upozorio je Obersnel.




On je dodao da su o problemu obaviješteni ministar Milan Kujundžić i župan Zlatko Komadina.


– Za sufinanciranje sada postoji uporište o zakonu. Nadam se da ćemo uspjeti razriješiti taj problem. I još se jednom pokazalo da je put u pakao popločen dobrim namjerama, a mi smo s najboljim namjerama krenuli spašavti Psihijatrijsku bolnicu Lopača i potrošili milijune kuna bez razumijevanja šire društvene zajednice. isto tako su nakon požara svi obećavali pomoć, a od pomoći ni »p«, poručio je Obersnel.