Lokalni izbori

IDS u pregovore sa SDP-om bez partnera – regionalni blok već se raspao

Tihana Tomičić

Dorotea Pešić-Bukovac / arhiva NL

Dorotea Pešić-Bukovac / arhiva NL

IDS inzistira da njihova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika bude Dorotea Pešić-Bukovac, ali je PGS uložio veto



I prije nego je na lokalnom gradskom nivou zaživio, regionalni blok koji čine PGS, IDS i Lista za Rijeku – raspao se. Budući da su i IDS i Lista za Rijeku tražili za sebe mjesto zamjenika gradonačelnika u pregovorima sa SDP-ovim šefom Vojkom Obersnelom, i da se nisu mogli dogovoriti, pregovori se sada nastavljaju na način da pojedinačno Obersnel pregovara sa IDS-om, a zasebno s grupom PGS-Lista za Rijeku.


Naime, kako smo već pisali, IDS inzistira da njihova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika bude Dorotea Pešić-Bukovac, koja je dosad bila predsjednica Gradskog vijeća godinama, ali je PGS uložio veto na njeno ime, što IDS nije mogao prihvatiti, i naravno došlo je do sukoba.


Sada Obersnel, dakle, pred sobom ima zahtjev IDS-a za mjestom zamjenika gradonačelnika, ali i PGS-a i Liste za Rijeku. Suma sumarum – svi žele biti Obersnelovi zamjenici!




– Točno je, PGS-u je bilo neprihvatljivo ime kolegice iz IDS-a, a sad kad nastavljamo pojedinačno, naši zahtjevi ostaju isti, osim što će se, logično, tražiti jedno mjesto na zajedničkoj listi za Gradsko vijeće manje, potvrdio nam je ispred Liste za Rijeku Danko Švorinić.


U prijevodu, to znači da PGS i Lista za Rijeku traže šest vijećnika, jednog zamjenika gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća.


A predsjednik IDS-a Boris Miletić potvrdio nam je da se razgovori u Primorsko-goranskoj županiji nastavljaju sa Zlatkom Komadinom u paketu, sa sve tri stranke kao jednim blokom, ali ne i u Gradu Rijeci:


– Na nivou regionalnog bloka je dogovoren zajednički nastup na regionalnim izborima za Primorsko-goransku županiju. S obzirom na to da stranke nemaju ogranke u svim gradovima i općinama za lokalne izbore na toj razini naši ogranci autonomno odlučuju o partnerima na izborima pa tako i za Grad Rijeku, kaže Miletić.


Iz toga je jasno da IDS u Rijeci nastavlja inzistirati na imenu Dorotee Pešić-Bukovac jer je, realno, riječ o maloj stranci u Rijeci, koja broji jedva nekoliko imena.