Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
25. ožujka 2019.
Simpozij

I u PGŽ-u sve više roditelja odbija cijepiti svoju djecu

I u PGŽ-u sve više roditelja odbija cijepiti svoju djecu
I u PGŽ-u sve više roditelja odbija cijepiti svoju djecu
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2017. u 13:03 2017-04-29T13:03:47+02:00

RIJEKA U povodu Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije organizirao je na Fakultetu zdravstvenih studija simpozij posvećen cijepljenju kao najuspješnijoj zdravstvenoj intervenciji u povijesti medicine. Prema riječima dr. Danijele Lakošeljac, cijepljenje je spasilo više života od bilo koje druge zdravstvene intervencije.

– Cijepljenjem se sprečava invalidnost i smrtnost, a cijepljenje nam je važno kroz cijeli životni vijek, ne samo kad su djeca u pitanju – ističe voditeljica Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ. Cijepljenjem se štiti zdravlje starijih osoba i kroničnih bolesnika. Procjenjuje se da je trenutačno u svijetu 19,4 milijuna necijepljene djece od čega ih 60 posto živi u deset zemalja Azije i Afrike.

– U PGŽ-u postoji trend smanjenja cijepnog obuhvata, a razlog je odbijanje roditelja da se njihovo dijete cijepi, dodaje Lakošeljac. Posljedica toga su epidemije praktički iskorijenjenih zaraznih bolesti poput ospica. Epidemija ospica u ovom trenutku hara Rumunjskom, Italijom i Belgijom, a zabilježena je i u nas, u Splitu i Zagrebu. Samo prošle godine u cijelom je svijetu od ospica umrlo 134.200 osoba, upozorava Lakošeljac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka