Uspjeh

I male tvrtke mogu doći do velikih rezultata: ”Plastika” EU sredstvima do povećanja proizvodnje

Vladimir Mrvoš

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Nabavkom novih strojeva i novim zapošljavanjem povećat će se proizvodnja, ali i smanjiti  udio otpada   i  utrošak energije te razina buke u proizvodnji



RIJEKA Iako vlada mišljenje da se malo koristi mogućnost sufinanciranja od strane EU fondova, pozitivni primjeri govore da čak i obrti, ako se dobro pripreme mogu doći do značajnih rezultata. Tako je obrt za izradu predmeta od plastike, »Plastika« iz Mladenića, došao do velike financijske pomoći iz projekta »Proširenjem kapaciteta proizvodnje predmeta od plastike do jačanja konkurentnosti poduzeća«. Radi se o sufinanciranju iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.


Prošle godine započelo je s provedbom tog projekta čija je svrha povećanje proizvodnih kapaciteta uz istodobnu uštedu energije te smanjenje udjela otpada u proizvodnji. Ovim projektom planirana je nabava novih strojeva za proizvodnju predmeta od plastike s kojima će se povećati količine proizvodnje sa sadašnjih 250.000 na 500.000 komada mjesečno, te će se smanjiti udio otpada za 35%.


Povećanje prihoda


Osim što će se povećati prihod od prodaje, zaposliti će se i četiri nova djelatnika. Novi strojevi u odnosu na postojeće omogućuju 30% veću uštedu energije, a »proizvoditi« će 50% manje buke. Uz manji utrošak ulja za podmazivanje, troškovi će biti znatno manji uz jačanje komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju. Vrijednost projekta iznosi 612.885,50 kn, a EU sufinancira u iznosu od 300.000,00 kn.




»Plastika«, obrt za izradu predmeta od plastike, osnovan je 1982. godine i od samog početka usmjeren je na proizvodnju ambalaže od plastike injekcijskim prešanjem. Nakon plasiranja inovativnog, patentiranog proizvoda na tržište, a riječ je o patentiranom sistemu za aktivaciju purpen pjene u limenci, obrt je dodatno poboljšao svoju poziciju i tako privukao interes sektora.


Tržišta Švicarske i Njemačke


Obrt posluje na tržištu visokorazvijenih zemalja kao što su Švicarska i Njemačka, a to su najjače zemlje u području primjene njihovih proizvoda čija godišnja potreba neprekidno raste. Trenutno su u obrtu zaposlena dva djelatnika. Ostvarenjem ovog projekta, osim rasta konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta tvrtke, povećat će se profitabilnost, učinkovitost i stvoriti četiri nova radna mjesta.