Akcija traje

Humanitarni koncert i šišanje, sve za Milu: Rijeka je pokazala koliko srce ima

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Brojnim inicijativama i akcijama na kojima se prikupljaju sredstava za liječenje Mile Rončević, dvogodišnjakinje oboljele od leukemije, priključili su se i glazbenici. U organizaciji Frana Žikovića i Katarine Sabočan, na novouređenom košarkaškom igralištu Zamet održan je humanitarni koncert na kojem su nastupili Mauro Staraj & Orhan Sali, Padre, Belfast food, Duško Jeličić & Bonaca, Callahan, The Blondes, Pleteri i DJ-evi.



Restoran Orijentovo ognjišće bio je zadužen za šank, piće i hranu, a sav prikupljeni prihod od ugostiteljske prodaje, nakon što se plate dobavljači, ide malenoj Mili. Također, Master’s barbier shop radio je muške frizure u sklopu događanja, a sredstva prikupljena od šišanja također idu u donaciju za Milu. Organizatori su veliko hvala izrekli Udruzi Ri Rock, Orijentovom ognjišću, D’Boki sound & lightu, Masters Barbier Shopu, građanima, kao i svima koji sudjeluju u ovoj priči. Svi oni, kao i brojni Riječani još jednom su pokazali koliko srce ima Rijeka.



– Prije dvije večeri sjedio sam sa suprugom u dnevnom boravku. Moj sin, jednogodišnji Venio igrao se, i jedan pogled na njega u trenutku kada su mediji prenosili vijesti o malenoj Mili, bio je dovoljan da sam sebi kažem: »ja to moram učiniti za Milu«. Pokušao sam zamisliti kako je teško Milinoj obitelji i kako njezini roditelji čine sve da njihova kćerkica izbori bitku za život. Kako sam inače već godinama organizator raznih događanja, od kojih su neki bili i humanitarni, zajedno s prijateljicom Katarinom Sabočan, s kojom i poslovno surađujem, pokrenuo sam prijatelje i kolege i rezultat je ova akcija. Sretan sam jer su se uz sportaše i pjevače odazvali i ugostitelji, to me čini sretnim i ponosnim, ali sam istovremeno i žalostan jer je država trebala i treba više činiti u donošenju odluka važnih za budućnost naše djece, kaže Fran Žiković.




Za dvogodišnju Milu Rončević ujedinila se cijela Hrvatska. Svi joj žele pomoći – od sportaša, studenata, učenika, obrtnika, umirovljenika do političara. Roditelji su neizmjerno zahvalni, i dalje ih zovu dobri ljudi i pomažu, a osim sportaša, političara, estradnjaka, glumaca, ugostitelja, uključila se i dijaspora. Primaju i uplate i pozive iz Srbije, Bosne, Crne Gore … Uključila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, gradovi i općine diljem Hrvatske. Riječani, ali i građani cijele županije su se ovaj vikend uistinu ujedinili i pokazali srce.


Na području cijele županije organizirane su brojne kulturne, zabavne i sportske manifestacije i akcije na kojima se prikupljala pomoć za malenu Milu. Sportski turniri, koncerti, utakmice, knjižnični programi, na svim događanjima light motiv okupljanja i sudjelovanja bila je Mila. Brojni riječki ugostitelji dio iznosa za popijenu kavu doniraju za liječenje Mile. Brojni foto studiji diljem zemlje dosjetili su se kako pomoći, pa organiziraju humanitarna fotkanja, a novac će proslijediti obitelji. Podignuta je i web stranica lifeformila.com koju uređuju uža obitelj i bliski prijatelji i koja će izvještavati o prikupljenim sredstvima. Od potrebnih 18 milijuna kuna za liječenje, prikupljeno je gotovo deset. No, s obzirom da je bio vikend, točan iznos prikupljenog novca na bankovnim računima vidjet će se u ponedjeljak ujutro.