Osmo izdanje

Humanitarna fotoakcija: Smiješak! 16. prosinca na čak tri lokacije

Ivana Kocijan

Kako je posjećenost akcije proteklih godina bila iznimno velika, organizatori su se odlučili na proširenje. Osim u Cukarikafeu, tko želi moći će se fotografirati u BarBaru i Kašetici



RIJEKA I ovaj prosinac rezerviran je za Smiješak!, humanitarnu fotoakciju čije će osmo izdanje biti održano u nedjelju 16. prosinca u Cukarikafeu gdje se održava i svake godine, ali i u susjednom BarBaru i Kašetici. Razlog tome je što je posjećenost akcije tolika da su se organizatori morali odlučiti na proširenje, a njihovi prijatelji iz BarBara i Kašetice odlučili su se ponuditi kao dodatni prostori.


– Prije osam godina Smiješak! je počeo kao ideja kako vratiti lokalnoj zajednici kroz ono što najviše volimo, a to je fotografija. Cilj je bio da u svemu tome svatko nešto dobije. Fotografi daju svoje vrijeme i ulažu svoj rad i znanje (i rade pritom ono što najviše vole), oni koji se dođu fotografirati dobiju razvijene fotografije na licu mjesta, a oni za koje se Smiješak! održava, dobiju ostvarenje neke konkretne potrebe koju u tom trenutku imaju.


Smiješak! je od početka bio potpuno transparentan pa se zbog toga donacijama financirala upravo konkretna potreba koju je neka udruga imala, a sudionici Smiješka! su uvijek znali u koju svrhu je donacija otišla. Nadamo se da svake godine podižemo svijest građana i Grada o aktualnim problemima i ukazujemo na sve ono što bi se dalo »popraviti« na sasvim jednostavan način, u ime Smiješak! ekipe rekla je fotografkinja Dalibora Bijelić.




Zahvaljujući ekipi koja organizira Smiješak! Riječani su dosad pomogli Društvu za zaštitu životinja Rijeka & Lunjo i Maza Lovran, Socijalnoj samoposluzi, Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić Lovran, Udruzi za Down sindrom Rijeka 21, Udruzi Koga briga & Denis Jakus, Šaroliji te Kitten Safe Houseu Rijeka.


– U ovih 8 godina puno toga se promijenilo, ali ideja je ostala uvijek ista. Vjerujemo da do sada gotovo svaki građanin grada Rijeke zna što je Smiješak i kada se održava. Svake godine akciju posjeti sve više ljudi, a mi smo svake godine ugodno iznenađeni odazivom. Ekipa Smiješka ove je godine odlučila akciju posvetiti programu Moje mjesto pod suncem koji stvara mrežu djece, obitelji, volontera i svojih zaposlenika i namijenjen je za djecu čije su obitelji u riziku od siromaštva.


Takve djece u Rijeci ima 500-tinjak, a Moje mjesto pod suncem uspijeva obuhvatiti njih 40-ak. Potreban im je adekvatan prostor da realiziraju sve svoje ideje i zato se Smiješak! ekipa ove godine odlučila pomoći ovom hvalevrijednom projektu da dođu lakše do primjerenijeg prostora i pomognu što većem broju djece, dodala je Dalibora Bijelić.


Trenutno Smiješak broji 16 članova, 12 fotografa i četiri »print frajle«. Sastav ekipe mijenja se svake godine, a ove godine Smiješak! čine: Dalibora Bijelić, Vladimir Mudrovčić, Viktor Pravdica, Karlo Čargonja, Ivan Vranjić, Aleksandra Đorđić, Ivana Kutni Mihić, Damir Plavotić, Davor Pavlović, Mateo Udovičić, Tomislav Rašetina, Tanja Kanazir, Martina Perković, Sanda Hunjak, Mateo Antić, Jana Rajnović.


– Nataša Slavić je naš neizostavan dio, no zbog prinove ovog puta će biti samo moralna podrška, rekla je Bijelić.


Na fotografiranje može doći tko god želi. Fotografije se razvijaju i mogu preuzeti isti dan, a za fotografije se može donirati 20 ili 30 kuna (ovisno o tome odabere li se jedna ili dvije fotografije ili više…). Fotografije su veličine 10×15 cm. Građani si mogu odmah izabrati i drveni okvir u koji mogu smjestiti fotografiju i pokloniti je najmilijima. Naravno, sve donacije za okvire također idu za humanitarnu svrhu.