Dobro poznato ime

Humanitarka Jasna Vrhovac proglašena za Kastavku godine

Slavica Kleva



Kastavka Jasna Vrhovac žena je koja cijelo slobodno vrijeme posvećuje humanitarnom radu, žena koja je organizirala osam humanitarnih akcija za radnike »3. maja«, ali i mnoge druge akcije usmjerene prema kastavskim umirovljenicima i samohranim majkama. Stoga ne čudi da je osvojila najviše glasova svojih sugrađana koji su upravo nju odabrali za Kastavku godine.


Jasna Vrhovac brine o napuštenim mačkama, hrani ih i sterilizira, no unatoč brojnim humanitarnim aktivnostima javnost je za Jasnu doznala prošlog ljeta, kada je pronašla i vlasniku vratila omotnicu sa sedam tisuća eura.


Stoga je jučer u uredu gradonačelnika Kastva Mateja Mostarca bilo izuzetno emotivno, pogotovu kada joj je otkrio da je od 3.500 glasova osvojila gotovo 1.200 glasova svojih sugrađana.




– S veseljem i ponosom mogu reći da ste izabrani glasovima naših sugrađana za Kastavku godine, no to i ne čudi kada spremno i nesebično pomažete drugima. Najljepše je kada se »mala imena« popnu na veliku pozornicu velikim djelima, naglasio je Mostarac, uručivši joj na dar sliku kastavskog umjetnika Željana Pavića. Preplavljena emocijama, Vrhovac je skromno rekla da je ovo najljepša slika koju je do sada dobila jer, dodala je, nemam ni jednu. Imam doduše jednu s Bele nedeje, ali nju mislim staviti na aukciju, kazala je vidno uzbuđena Kastavka mjeseca. Poručila je da će nastaviti s humanitarnim radom te kazala da trenutno skupljaju za marende srednjoškolcima čiji roditelji nemaju ni za ručak, a kamoli djeci za marendu.


– Pomažemo u Kastvu, Rijeci, pa i dijelom u Istri, stoga naglašavam i koristim ovu priliku apelirati na ljude dobre volje da smo na adresi Šporova jama 2, u suterenu, otvoreni svake srijede i petka od 17 do 19 sati i primamo donacije.


– Nedostaje nam hrane, imamo dovoljno pašte i pelata za godinu dana, ali nam zato sve drugo nedostaje. Evo, sretna sam jer smo u srijedu napunili tri hladnjaka hranom, kazala je Vrhovac još jednom zahvalivši gradonačelniku čija je uprava prva uskočila u pomoć donacijom. Kad su vidjeli vaš primjer, i drugi su ga počeli slijediti i krenuli pomagati, kazala je Vrhovac, naglasivši kako se lanac sreće na taj način širi. Ili, kako je jedan od volontera koji radi s Jasnom Vrhovac rekao: »Ti si Jasna lokomotiva, a mi smo kompozicija«.