Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
Čelnik Bure

Hrvoje Burić pozvao gradske vijećnike da ne podrže još jednu propalu investiciju Energa

Foto Silvano Ježina
Foto Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2018. u 16:15 2018-10-18T16:15:57+02:00

Novo kreditno zaduženje Energa platit će građani kroz novo poskupljenje, rekao je Burić

RIJEKA – Predsjednik nezavisne liste Bura Hrvoje Burić pozvao je sve gradske vijećnike da odbiju priojedlog o novom zaduženju Energa za gradnju benzinske postaje i punionice plina jer će u konačnici tu investiciju platiti građani kroz skuplju uslugu. Burić je podjstio da je riječ o kreditu od oko 10 milijuna kuna i kamatama od oko 4,5 milijuna kuna.

– Valja se vratiti u 2006. godinu kada je Energo kupio tvrtku Amga Adria za 12 milijuna kuna i preuzeo kreditne obveze od 120 milijuna kuna. U tri godine prije pripojenja Energu ta je tvrtka godišnje ostvarivala gubitak od 10 milijuna kuna godišnje. I sve što je imala su miješalište plina u Kraljevici i Čavlima, a danas je ono u Kraljevici napušteno, a u Čavlima iznajmljeno.

Nova zamka građanima

Danas je jasno da je Amga Adria bila izvlačenje novca iz Energa, a što su platiti građani Rijeke. Financijske pokazatelje ne možemo znati jer je tvrtka išla u likvidaciju, izjavio je Burić.

On je uvjeren da gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor Energa Sanjin Kirigin spremaju novu zamku građanama s pričom o investiciji u benzinsku postaju i punionicu plina budući da oni svih tih godina nikada ništa nisu napravili da bi usluga bila jeftinija i kvalitetnija.

– Ako se krene u realizaciju nove investicije, jasno je da će to platiti građani kroz novo poskupljenje. A kakva je Energo tvrtka, svjedoče financijski pokazatelji.

Kreditni bonitet ŽNJ

Ima kreditni bonitet D, a ja bih rekao da je to ŽNJ. Indeks plaćanja je nula, odnosno vrlo je slab. Sve to ukazuje da je Energo u lošoj financijskoj poziciji. Tome treba dodati da je kratkotrajna imovina 37 milijuna kuna, a kratkoročne obveze 137 milijuna kuna.

Rezultat je nelikvidnost Energa. Kada je riječ o zaduženosti, ona je duplo gora od sličnih trgovačkih društava u Hrvatskoj. I zbog svega toga se ide u još jedni bezglavu investiciju kao što je bila ona s Amga Adrijom i koja nema ekonomsko opravdanje, ocijenio je Burić i još jednom je apelirao na sve gradske vijećnike da ne podrže novo zaduženje koje će plaćati građani kroz skuplju uslugu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.