Predsjednik Bure

Hrvoje Burić: Obersnel mora dati ostavku jer je odgovoran za loše poslovanje gradskih tvrtki

Damir Cupać

Hrvoje Burić sa suradnicima / Foto: R. BRMALJ

Hrvoje Burić sa suradnicima / Foto: R. BRMALJ

Što nas čeka na kraju Obersnelovog mandata i koliki će dug biti njega nije briga jer će to biti teret za novog gradonačelnika, kaže Hrvoje Burić



RIJEKA Gradski vijećnik i predsjednik Bure Hrvoje Burić zatražio je neopozivu ostavku gradonačelnika Vojka Obersnela jer je kao predsjednik skupština svih gradskih poduzeća odgovoran za njihvo poslovanje koje je Burić ocijenio lošim.


– Riječke gradske tvrtke imaju najskuplje usluge u Hrvatskoj, a to je rezultat loših poslovnih odluka koje na kraju plaćaju građani. Najbolje se to vidi na primjeru Energa. Postojeći direktor je tri mandata na čelu Energa i do njegovog dolaska ta je gradska tvrtka dobro poslovala i na računu je imala pozamašna sredstva. Jedan od prvih poteza direktora Sanjina Kirigina bila je kupnja Amga Adrije koja je nominalno vrijedila 10 milijuna kuna, a plaćena je preko 88 milijuna kuna.


Danas ova tvrtka prodaje na području Kostrene, Kraljevice i Čavala tek nekoliko stotina kubika plina godišnje. Sadašnja uprava digla je ogroman kredit za ovu transakciju i to je njihova odgovornost, a ti su krediti u konačnici opteretili sve Energove korisnike, ocijenio je Burić.




On je dodao da je Energova plinska mreža danas oko 300 kilometara što je za 180 kilometara više u odnosu na 2006. godinu kada je Kirigin došao za direktora.


– Međutim prodaja plina danas je 20 milijuna kubika, što je za četiri milijuna kuna manje nego 2006. godine. A koliko se kredita diglo za izgradnju novih 180 kilometara mreže, što je to donijelo Energu u smislu povećane prodaje, odnosno za koliko su više opterećeni računi građana jer netko treba vraćati nemale kredite.


Nije li nesavjesno da je direktor Energa potpisao kredit od EBRD-a na 10 milijuna eura za izgradnju nove energane na kampusu, iako je bio preduvjet prethodno potpisivanje ugovora o isporuci topline prema KBC-u koji pak nikada nije realiziran.


U isto vrijeme Grad Rijeka izbjegava natječaje za nabavku plina za svoje kotlovnice na način da se fiktivno ugovara isporuka toplinske energije pa tako Energo i dalje može isporučivati svoj plin kotlovnicima u gradskom vlasništvu. Novom reorganizacijom Energa zaposlena su tri nova direktora čiji je godišnji bruto prihod nešto manje od milijun kuna što opet opterećuje novim troškovima fiksni trošak korisnika Energovih usluga.


Trošak osiguranja za menadžere unutar Energa je godišnje 250.000 kuna što im osigurava ugodne otpremnine za eventualni prijevremeni odlazak. A isti ti menadžeri uzimaju kratkoročne kredite po kamatnoj stopi od 7,3 posto do 9,5 posto u vrijeme kada su svugdje kamatne stope pale, upozorio je Burić.


On je na kraju još jednom zaključio da je za sve odgovoran gradonačelnik Vojko Obersnel koji od 2010. godine nije vratio kredit od 75 milijuna kuna.


– I sam je rekao da mu je ovo zadnji mandat i sada se opet zadužuje za EPK za preko 180 milijuna kuna. Što nas čeka na kraju njegovog mandata i koliki će dug biti, ali njega nije briga jer će to biti teret za novog gradonačelnika. Zbog toga treba dati neopozivu ostavku, zaključio je Burić.