Nezavisna lista Bura

Hrvoje Burić: Obersnel brine o “Galebu”, ali ne i o dječjim vrtićima

Damir Cupać

Boris Mijolović, Hrvoje Burić i Milena Žitinić / Foto: V. KARUZA

Boris Mijolović, Hrvoje Burić i Milena Žitinić / Foto: V. KARUZA



RIJEKA – Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić ocijenio je da je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel predložio jugoslavenski proračun i proračun koji karakterizira spaljena zemlja.


– Ostao sam začuđen kada je gradonačelnik Obersnel spomenuo da potpisuje sporazum za obnovu »Galeba« 29. 11., a isto tako je izjavio da je ponosan zbog toga što se »Galeb« obnavlja u Titovom brodogradilištu. On evocira uspomene na bivša vremena, sretan je i ostvarili su mu se svi snovi. Zato je proračun za 2020. godinu jugoslavenski, a ne riječki. Iz proračuna se može iščitati i početak drugog dijela prevare zvane obnova »Galeba«.


U sljedeće dvije godine za »Galeb« će se izravno iz proračuna izdvojiti oko 2,5 milijuna kuna. To je nadogradnja na već odobrenih 60-ak milijuna kuna. Sredstva iz proračuna prema obrazloženju izdvajaju se za stalni postav, dokumentarni film, replike nedostajućeg namještaja te za nastavak istraživanja tema za stalni postav. Sve to ukazuje na to da je proračun antiriječki, ocijenio je Burić. Dodao je da o antiriječkom karakteru proračuna svjedoče i kapitalna izdvajanja za dječje vrtiće.




– Za dječji vrtić na Rastočinama sljedeće godine i godinu nakon izdvojit će se nula kuna. Dječji vrtić na Martinkovcu dobit će sljedeće godine 1,2 milijuna kuna, a onda sljedeće dvije godine nula kuna. Dakle, izdvajamo za »Galeb«, a za dječje vrtiće se ulaže nula kuna. Riječ je o antidemografskoj politici jugoslavenskog gradonačelnika. Rezultat te politike su u subvencije Autotroleju od gotovo 30 milijuna kuna. Nakon što su nabavljeni novi autobusi, očekivalo bi se smanjenje subvencija, ali to se ne događa pa sumnjamo da se na taj način pokrivaju minusi iz prethodnih razdoblja, izjavio je Burić. On je upozorio i na loše stanje Dvorane mladosti kojoj prokišnjava krov.


– Kao Mjesni odbor smo tražili pojašnjenje od Rijeka sporta u vezi s prokišnjavanjem. Prije dvije godine su naveli da sanacija košta oko 1,5 milijuna kuna. Ni u ovom proračunu nema tih sredstava. Iz Rijeka sporta su odgovorili da oni upravljaju tim sportskim objektom i da novac treba osigurati vlasnik – Grad Rijeka. Sada je procjena sanacije 2,5 milijuna kuna. No, za dvoranu nema novca, ali ima za porezni dug HNK Ivana pl. Zajca. To je namjerna politika jugoslavenskog gradonačelnika.


On to radi namjerno, namjerno ne ulaže u vrtiće i sportske objekte. Zato ne treba nikoga čuditi da prema podacima Ministarstva uprave o broju birača svake godine iz Rijeke ode 1.200 građana. To je najgori demografski pad u Hrvatskoj. Za sve je kriv jugoslavenski gradonačelnik kojega zanima brod »Galeb«, a ne riječka mladost i djeca. On njih ne voli, zaključio je Burić.