Priznanje za požrtvovnost

Hrabri riječki policajac: Kad smo vidjeli čovjeka u moru, bez razmišljanja sam skinuo odoru i skočio

Jakov Kršovnik

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Habibović je prošle nedjelje, za vrijeme trajanja velike maškarane povorke, brzo i hrabro reagirao te, skočivši u hladno more na Rivi, spasio 55-godišnjeg karnevalista iz udruge Zmešani Volosko



RIJEKA – Zahid Habibović, riječki policajac, dobio je zahvalnicu i medaljon s logom EPK-a kao priznanje za brzu reakciju i izvlačenje građanina iz mora za vrijeme Riječkog karnevala.


U Salonu Grada Rijeke uručili su mu ih Nikola Ivaniš, zamjenik riječkoga gradonačelnika te Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice Grada Rijeke. Podsjetimo, u nedjelju je 55-godišnji karnevalist iz maškarane udruge Zmešani Volosko pao u more na Rivi, a Habibović mu je odmah priskočio u pomoć. Hrabri policijski službenik kazao je:


Sigurni u luci različitosti


– Dobili smo dojavu da je jedan građanin pao u more i u nekoliko sekundi već smo se našli na mjestu događaja. Bez razmišljanja skinuo sam odoru i skočio kako bih ga izvukao. Uhvatio sam čovjeka, a vatrogasci su vrlo brzo donijeli uže te su nas, uz pomoć mojih kolega iz policije, izvukli. Hitna pomoć je isto začas stigla, a nakon dva dana čovjek me nazvao i zahvalio mi. Meni je prvenstveno drago da su sve službe reagirale u rekordnom roku, a ja sam se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme, skroman je Habibović.




Temperatura mora bila je deset Celzijevih stupnjeva, što nakon samo tri minute izaziva pothlađivanje prvog stupnja, te je time ovakva reakcija policijskog službenika još vrednija.


Goran Gašpert, načelnik Sektora policije Policijske uprave primorsko-goranske, dodao je:


– Hvala Gradu i Turističkoj zajednici što su prepoznali vrijedan čin našega kolege. Ponosni smo na njega jer je naša primarna želja da brinemo za sigurnost građana, koncizan je bio Gašpert. Zamjenik riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš obratio se okupljenima:


– Ovo je dokaz da Rijeka ima vrhunsku policiju koja je uvijek tu kada je potrebno. Grad i policijske snage savršeno surađuju jer želimo da se u luci različitosti svi osjećaju sigurno, rekao je te se osvrnuo na peto godišnje doba koje je netom završilo:


– Rijeka ima najbolji karneval u Hrvatskoj, a mislim da mogu reći i jedan od najboljih u Europi i svijetu. Ponosni smo na sve koji sudjeluju, a dosta sam vremena proveo sa stranim gostima te mogu reći da su i oni oduševljeni karnevalom, zaključio je.


Foto Kurti za Centar za autizam


Nakon dodjele priznanja uslijedila je najava humanitarne izložbe »Nasmijana lica Riječkog karnevala« koja će biti na Korzu od subote do 9. ožujka.


Foto Kurti i Turistička zajednica su organizatori, a svi zainteresirani moći će kupiti fotografije s dječje i velike međunarodne povorke te tako pomoći Centru za autizam koji će prikupljena sredstva iskoristiti kako bi nabavio komunikacijski softver za osobe s teškoćama.


Petar Škarpa kazao je:


– Riječki karneval prošao je više nego dobro i bio je izuzetno posjećen. Evo i priznanje koje je dobio Zahid Habibović svjedoči da se karnevalisti mogu osjećati sigurno jer je policija tu da im pomogne kada je potrebno. M


aškarana događanja sve više imaju humanitarnu notu, a tome je dokaz i ova izložba. Hvala svima koji su se na bilo koji način uključili u humanitarne akcije ili će se možda sad uključiti, ali i svima koji podržavaju karneval, ustvrdio je.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



Deveto izdanje izložbe


Nikola Kurti kao suorganizator objasnio je:


– Ovo je deveto izdanje izložbe te će na Korzu biti postavljene primarno fotografije djece i obitelji, ali naravno i druge. Svi koji se odluče kupiti fotografiju direktno će pomoći Centru za autizam.


Sanja Barić, predstavnica Centra za autizam, zahvalila je svima koji će donirati te Foto Kurtiju što su ih odlučili izabrati za ovogodišnju humanitarnu akciju.


– Centar za autizam ove je godine po drugi put sudjelovao na Riječkom karnevalu, što je velika stvar za nas, jer su ondje prisutni uvjeti (buka, puno ljudi, svjetla) s kojima se našim učenicima nije lako nositi, rekla je.


Ines Boban Štiglić iz TZ-a grada Rijeke čestitala je odvažnom policajcu te podsjetila na osam humanitarnih programa koji su bili dijelom ovogodišnjeg Riječkog karnevala, a Meštar Toni i kraljica Dora Pilepić, ovoga puta »u civilu«, pozdravili su sve prije službenog maškaranog puta u makedonsku Strumicu i posjeta 30. izdanju njihova karnevala.


Kupnja fotografija


Fotografije će biti postavljene na Korzu, ali se mogu pronaći i na internetskim stranicama Foto Kurtija. Zainteresirani mogu izabrati bilo koju fotografiju iz galerija maškara po cijeni od 150 kuna, a nakon uplate na račun, donatori će dobiti uokvireni snimak.


 Uplatnice će biti dostupne i u TIC-u na Korzu, a podaci za uplatu su: HR33-2402006-1837300005