Rijeka trči

‘Homo si teć’: Rijeka još jednom pokazuje da je grad sporta i humanosti

Kristian Sirotich

Sve spremno za start – Eleonora Jurasić Mataja, Dijana Prezlelj, Slaviša Bradić, Vera Begić Blečić i Bruno Župan  / snimio M. GRACIN

Sve spremno za start – Eleonora Jurasić Mataja, Dijana Prezlelj, Slaviša Bradić, Vera Begić Blečić i Bruno Župan / snimio M. GRACIN

Homo si teć je festival sporta i rekreacije koji traje puna tri tjedna, a posebno vrijedi istaknuti njegovu humanitarnu notu – naglasila je Vera Begić Blečić, pročelnica Odjela za sport



 Kakva je to simbolika. U nedjelju 22. travnja riječkim će Korzom 22. put poteći rijeka trkača. Naravno, riječ je o uličnoj utrci »Homo si teć«, odnosno riječkom Festivalu sporta i rekreacije, najmasovnijoj sportsko-uličnoj manifestaciji u Hrvatskoj, što polako ali sigurno postaje zaštitnim znakom grada na Rječini.


Ovogodišnje izdanje Festivala sporta i rekreacije zaživjet će ove subote utrkom »539 skok« trsatskim stubama, iduće subote na rasporedu će biti atraktivni »Molo longo trk«, a veliki finale uslijedit će već spomenutog 22. travnja svim preostalim utrkama u prebogatom rasporedu, u kojemu će svaki ljubitelj sporta moći pronaći ponešto za sebe.



Nova utrka u programu Festivala sporta i rekreacije zove se Moja Rijeka. Riječ je utrci namijenjenoj polaznicima petih i šestih razreda riječkih osnovnih škola, koji će zajedno sa svojim profesorima sudjelovati u jedinstvenom natjecanju obilaženja riječkih kulturnih znamenitosti i svojevrsnom kvizu znanja. Škola koja sakupi najviše bodova u tom natjecanju bit će nagrađena vrijednim putovanjem.





Humanitarna nota


– Homo si teć je prerastao u respektabilni festival sporta i rekreacije koji ne traje jedan dan, već puna tri tjedna. Posebno vrijedi istaknuti njegovu humanitarnu notu pa će tako pod motom »Trčim i pomažem« sav prihod od ovogodišnje prodaje prigodnih majica i silikonskih narukvica biti uplaćen Sportskom savezu osoba s invaliditetom Grada Rijeke. Povrh svega kroz sva tri tjedna naši će klubovi i udruge imati prigodu prezentirati svoje aktivnosti i pokazati koliko je Rijeka zaista sportski grad. Dakle, pozivam sve naše sugrađane i sugrađanke da nam se pridruže i ove godine i da kupnjom prigodnih majica i narukvica pomognu onima kojima je pomoć zaista potrebna – naglasila je Vera Begić Blečić, pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke na prigodnoj konferenciji za novinare kojom je najavljen trotjedni riječki festival sporta i rekreacije. Na botelu Marina, uz Veru Begić Blečić bile su i Eleonora Jurasić Mataja, zamjenica direktora Regionalne direkcije Rijeka Erste banke, Dijana Prezelj, područna menadžerica dm-drogerie markta, te Slaviša Bradić, glavni tajnik riječkog sportskog saveza.


– Impozantna je brojka ljudi koja su sudjelovali na dosadašnjim izdanjima ove manifestacije, što na pravi način prezentira sportske vrijednosti ovoga grada – naglasio je Slaviša Bradić.



Ove subote na Trsatskim stubama započet će Festival sporta i rekreacije. Prva utrka u rasporedu je 539 skok i prijave za nju još su uvijek otvorene, odnosno zainteresirani se mogu prijaviti na www.rijeka.run ili ujutro od 9 sati na startu natjecanja. Nakon atraktivne utrke Trsatskim stubama iduće subote uslijedit će jednako tako atraktivna utrka Molo Longom, a gro ostalih natjecateljskih aktivnosti zbit će se 22. travnja, kada su na rasporedu 17. izdanje Riječkog polumaratona, 3. izdanje Riječkog maratona, štafeta 3×7, popularna Desetka, dm mići trk, Memorijalna utrka Milka Milinković.


– Za sada je prijavljeno 1.200 trkača iz 30 zemalja, a kako se bude bližio početak najtecanja vjerujemo da će prijava biti još i više – naglasio je Bruno Župan.



Brojni sponzori


– Jedinstvena je to prilika da se promoviraju svi naši članovi i udruge, ali je također i jedinstvena prilika da se pomogne skupini iznimnih sportaša koji iz godine u godinu ostvarju sve zapaženije rezultate. I zato treba doći na Korzo, sudjelovati u ovoj akciji i pokazati svima da smo grad sporta, različitosti i humanosti – zaključio je Bradić.


Mnogi su sponzori i donatori vezani uz Homo si teć, među onima s najdužim stažom ubrajaju se Erste banka i i dm pa i ne čudi da su jučer imali prigodu pojasniti što ih je privuklo ovoj manifestaciji.


– Veseli činjenica da smo već 13. godina vezani uz Homo si teć, kao što veseli činjenica da se Grad Rijeka pozicionirao kao grad okrenut sportu i zdravom načinu života. Ova naša donacija samo je nastavak čitavog niza aktivnosti koje provodimo u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji – rekla je Eleonora Jurasić Mataja, dok je Dijana Prezelj podsjetila da će se i ove godine 22. travnja održati »dm mići trk« od Korza do Gata Karoline riječke s glavnim ciljem osvješćivanja mladih koliko je važan zdrav način života.