#odiupmr

Hologramski medo postat će atrakcija stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Katarina Blažević

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Špiljski medvjed će biti jedna od atrakcija našeg stalnog postava koji ćemo ubrzo otvoriti u našem muzeju, rekla nam je kustosica Nadia Dunato Pejnović, dok su se mladi zabavljali i igrali u muzeju



RIJEKA – Na petak 13. Prirodoslovni muzej Rijeka u suradnji s Klubom mladih Rijeka organizirao je zanimljivo poslijepodnevno i večernje događanje naziva #odiupmr. Program je  usredotočen na mladu populaciju kako bi ih privukli prirodnim i kulturnim znamenitostima, a ulaz je za sve besplatan.


Organizatori su naglasili kako djeca i srednjoškolci dolaze u Prirodoslovni muzej jer osnovne i srednje škole često organiziraju njihove dolaske, ali problem je sa studentima i ostalom mladom populacijom koja u tim godinama izbjegava ovakve muzeje.


– Ovo događanje je u sklopu europskog projekta INNOCULTOUR koji nam je omogućio da se posvetimo mladima i njih privučemo jer su nam oni nekako bili najdeficitarniji. Nakon srednje škole pada dolazak mladih u muzeje, a ovako privlačimo i studente da vide koje sve aktivnosti mi imamo u muzeju jer su oni možda više usmjereni na neke društvene znanosti, rekao je muzejski savjetnik Marin Kirinčić.




Program je vodila Ivanka Mazurkijević koje je sudjelovala i u videospotovima kako bi privukla mlađu publiku, a događanja su održana na nekoliko pozicija u samome muzeju, dok je centralno događanje bilo u dvorištu. Sve je započelo u 17 sati društvenim igrama – Riziku, Monopolyju, Twisteru, Aliasu, Čovječe ne ljuti se i drugim igrama u kojima su se posjetitelji natjecali sve do kasnih večernjih sati.


Osim društvenih igara, natjecalo se i u Muzejskom kvizu te turniru Crash Team Racing odnosno turniru na playstationu, a ekipe su ovdje osim zabave dobile i vrijedne nagrade, kao što su večera za cijelu ekipu, Escape room, kuglanje, joystick za Playstation 4, semestar stranog jezika po izboru u Klubu mladih te bon u vrijednosti 300 kuna u Sancta Domenici.


Nakon što su izabrane najbolje ekipe, uslijedila je prezentacija videospotova te hologramski prikaz špiljskog medvjeda koji ujedno postaje i dijelom stalnog postava muzeja o čemu nam je više rekla kustosica Nadia Dunato Pejnović.


– Špiljski medvjed će biti jedna od atrakcija našeg stalnog postava koji ćemo ubrzo otvoriti u našem muzeju, a ovo je prvi uvid u to. Prvo je ideja bila prikazati krš, ali on nije bio dovoljno zastupljen u našem postavu pa smo odlučili ići u smjeru špilja te smo tako došli do špiljskog medvjeda jer je on najzastupljeniji u našoj zbirci, rekla nam je Dunato Pejnović.



Za dobru zabavu i glazbenu atmosferu pobrinuli su se Ri Teatar i DJ Diablo, poznat po disco i rockabilly ritmovima, čime je nastavljeno druženje i zabava u muzeju.