Viškovo

Halubje zasad bez dimnjačara

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



VIŠKOVO Nevoljko, jer su ocijenili da trenutačno nemaju drugu alternativu, vijećnici Općine Viškovo prihvatili su Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te usluga povezanih s javnom uslugom na području njihove općine.


Naime, pristupa se individualnom prikupljanju otpada, čekaju se sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojima će se svakom kućanstvu osigurati spremnici za prikupljanja papira, kartona, plastike, tetra ambalaže i komposta, a potom će se i korigirati cijena odvožnje otpada.


– Na razini cijele Hrvatske je isti problem, dobit ćemo spremnike, ali još nemamo kompostaru ni sortirnice, a za njih ćemo sredstva dobiti naknadno. To je obrnut postupak, ocijenio je voditelj odsjeka za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju u Općini Viškovo Sanjin Vranković i konstatirao da će Općinsko vijeće za nekoliko mjeseci vjerojatno morati mijenjati ovu odluku.




– Apsurd je i u tome što je na Marišćini predviđeno zajedničko prerađivanje bio i miješanog komunalnog otpada, zato je stav Ministarstva i bio da se za Istarsku i Primorsko-goransku županiju ne donosi zakon o odvojenom prikupljanju otpada. To je paradoks zakona jer grade uređaje koji ih ne mogu provoditi, zaključio je Vranković.


Problem je i s deficitom dimnjačara pa je Općinsko vijeće Viškova moralo podržati odluku o poništenju postupka davanja koncesije za obavljane komunalne djelatnosti dimnjačarskih poslova na području Općine Viškovo. Naime, Općina Viškovo pokrenula je postupak davanja koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Općine Viškovo za razdoblje od 2019. do 2024. godine. Procijenjena vrijednost koncesije za razdoblje trajanja koncesije od 5 godina iznosi 500.000 kuna bez PDV-a. Međutim, postupak davanja koncesije je poništen jer do isteka roka za dostavu ponuda nije pristigla ni jedna ponuda.