Tradicija

Halubajski zvončari ophode Viškovo i Kastavštinu: Informacije o njihovim putevima i na zaslonima mobitela

Andrej Petrak

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Dolazak Halubajskih zvončara u Kose bila je i prilika da se javnosti predstavi projekt TZ Viškova, razvijen u suradnji s partnerima iz turističkih zajednica Kastva i Rijeke, kojim su sve točke ophoda obilježene informacijskim pločicama s QR kodovima, kako bi se mještani, gosti i turisti i putem svojih mobilnih telefona i digitalnih medija mogli detaljno upoznati s ovom vrijednom tradicijom



VIŠKOVO Halubajski zvončari u ponedjeljak su po starim putevima završili drugi dan svog trodnevnog obahajanja selima Viškova i Kastavštine, uvrštenog u UNESCO-v popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.Sela svoga zavičaja zvončari obilaze prema davno utvrđenom rasporedu, zvonjavom ritualno tjerajući zle sile i zimu, a na svakoj štaciji s radošću ih dočekaju mještani koji ih goste i časte.Svakog dana rano izjutra kreće se od Baćurkineh u Marčeljima, a u nedjelju se obišlo Marčelje i istočni dio Kastavštine, uz već tradicionalno impresivni nastup na zatvaranju velike Međunarodne povorke Riječkog karnevala.U ponedjeljak su na red došli Kosi, Jardasi, Brnčići i druga sela na putu prema centru Kastva, odakle se preko Jurčića i Bani vraćaju na područje Viškova i pohod završavaju na Vozišću.U utorak će uslijediti ruta od Mavri pa preko Gornjih Sroki i Marinića put Pehina  i Trampovog brega pa natrag putem Bezjaka, Milohni, Dolnjih i Gornjih Jugi do centra Viškova.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ



Dolazak Halubajskih zvončara u Kose bila je i prilika da se javnosti predstavi projekt TZ Viškova, razvijen u suradnji s partnerima iz turističkih zajednica Kastva i Rijeke, kojim su sve točke ophoda obilježene informacijskim pločicama s QR kodovima, kako bi se mještani, gosti i turisti i putem svojih mobilnih telefona i digitalnih medija mogli detaljno upoznati s ovom vrijednom tradicijom.Postavljeno je i sedam velikih interpretacijskih točaka u Kosima, ali i u naseljima Marčelji, Saršoni, Marinići, Viškovu, Vozišću i gradu Kastvu. Svaka je ploča tematski različita i pobliže pojašnjava pojedini aspekt ovog magijskog rituala, legende o zvončarima, odore, kola, povorke i pusta. Ploče su ispisane tekstovima na književnom hrvatskom, čakavskom i engleskom jeziku, pojasnila je direktorica TZ Viškova Marina Jurić.Čin otkrivanja ploče u Kosima bio je emotivan trenutak za prisutne zvončare, posebno one koji dolaze iz ovog sela. Puštena je i pokoja suza radosnica, a sve je popraćeno glasnom zvončarskom zvonjavom. U cijeli projekt Halubajski zvončari bili su uključeni od samog početka.



Halubajske zvončare na pohodu prate i njihovi seniori, veterani među kojima ima i onih s 50 i više godina zvončarskog staža. Miljenko Mladenić-Lovre upravo puni pola stoljeća koje je proveo sa svojim zvončarima.–  Kad smo počeli bilo je teže. Bilo nas je puno manje, nekad bi na pohod krenulo nas samo osam ili deset, a danas imamo 300 samo odraslih zvončara. Trebalo je ići i čuvati tradiciju. Neka se užanca nikad ne zatare, objašnjava Miljenko Mladenić-Lovre.Milivoj Jurčić sjeća se kako su morali plaćati i muziku, jer nisu imali svog harmonikaša koji bi ih pratio.– Nekad smo se svi dobro međusobno poznavali, a danas je aktivna već četvrta generacija zvončara. I moj sin i unuk su zvončari. Nemamo straha za budućnost, govori Milivoj Jurčić, dok Dinko Pilepić pojašnjava: »U zvončarima dela cijela familija. Pet dana su svi angažirani, bude pravo ludilo u kući«.


 – Dobro je da su naši stari putevi obilježeni i da se mladi i gosti s njima mogu i na ovaj način upoznati. Zvončari su simbol ovog kraja. Mi smo iz istočne Kastavštine, druge zvončarske grupe dolaze sa njenog zapada. U nekim običajima smo različiti, ali isti smo u ljubavi prema svom kraju, tradiciji, pustu i našoj lijepoj užanci. Znaju me pitati što to znači biti zvončar? To jednostavno dolazi iz srca, objasnio je predsjednik Halubajskih zvončara Damir Host, koji se posebno zahvalio svim zvončarskim veteranima, bez kojih danas ne bi bilo 300 aktivnih odraslih zvončara, uz 180 djece.Njegov prethodnik Dalibor Marčelja pojasnio je da se na projektu puno radilo iz jednostavnog razloga: »Previše volimo sve ovo!«. Zbog svega je ponosan i zamjenik načelnice Viškova Denis Mladenić- Ovaj je projekt uvertira u izgradnju Zavičajne kuće zvončara, koja će uskoro moći biti otvorena. Bit će to »točka na i« naše domaće priče, očuvanja tradicije i naših zvončari koji su ponos cijele Kastavštine i stoga se moraju dostojno obilježiti, rekao je Mladenić.Projekt su biranim riječima podržale direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov i direktorica TZ Kastva Dolores Kukurin, a prisutni su na prezentaciji mogli pogledati i kratki film koji na impresivan način prikazuje tradiciju i ritual Halubajskih zvončara. Pusna događanja na Halubju završit će u utorak navečer manifestacijom spaljivanja pusta »Niki niš«, gromoglasnom zvonjavom Halubajskih zvončara  i posljednjim kolom na Brege u Viškovu, a meštrica Mića Maja morat će, htjela, ne htjela, vratiti općinski ključ čelnim ljudima Općine Viškovo.