Udar na tradiciju

Halubajski zvončari: Žauhar bi stopirala našu Zavičajnu kuću. Apeliramo da se to ne dopusti

Portal Novilist.hr

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Nisu nas frmali ni malo jači igrači od Vas pa nećete ni Vi, a ono ča su stvarali naši bižnonoti, nonoti i oci mi ćemo nastavit i prenest na našu decu, poručuju Halubajski zvončari



VIŠKOVO Halubajski zvončari obratili su se javnosti u povodu amandmana predsjednice Općinskog vijeća Viškova na prijedlog proračuna, što će se naći na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća. Kako su saznali, Žauhar i njena lista predlažu da se projekt Zavičajne kuće zvončara izbaci iz proračuna i da se njegova realizacija zaustavi.


– Predsjednica vijeća koja bi trebala brinuti o kulturi i tradiciji ovog kraja traži da se ono najvrijednije i nešto što je vrijednost ne samo Halubja, nego Hrvatske i svijeta zaboravi, poručuje Upravni odbor Halubajskeh zvončari.


Kraj koji ne njeguje svoju tradiciju i kulturnu baštinu nema ni budućnosti, a mi Halubajski zvončari smo toga svjesni i već nekoliko godina u suradnji sa Općinom Viškovo pripremamo jedinstven projekt, a to je izgradnja Kuće Halubajskega zvončara u kojoj ćemo prikazati ne samo tradiciju zvončara i obahajanja nego i tradiciju ovoga kraja, užance i način kako se živjelo, napominju.




– Važnost ovoga projekta prepoznaju svi koji drže do tradicije i očuvanja kulturne baštine, a mi smo dio baštine koja je prepoznata i od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao i od samog UNESCO-a koji je naš pohod stavio na listu namaterijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Gdje god se pojavimo svima smo zanimljivi i neprocjenjivi osim nažalost dijelu naših lokalnih političara koji žele ovaj projekt zaustaviti, kažu Halubajski zvončari.



Žele podsjetiti da imaju sreću da su uspjeli očuvati svoje običaje stoljećima i da su zvončari svjetska baština, a da je biti zvončarom i nosit zvonci u Halubju najveća čast.


– Upravo uvažavajući i vrednujući tradiciju koju želimo sačuvati od zaborava te u želji da se ista očuva, da se zabilježi i sjećanje na ljude koji su očuvali tradiciju i sebe nesebično dali, pokrenut je ovaj projekt.


Zbog svega navedenog bi molili vijećnike pozicije i opozicije da budu svjesni koliko ovaj projekt znači za naš kraj i očuvanje naših običaja i tradicije.


Stoga još jednom apeliramo na sve političke čimbenike da svoje politička prepucavanja prebace na neka druga polja, a jednu instituciju u društvu kao što su Halubajski zvončari ne koriste za skupljanje jeftinih političkih poena, poručuje Upravni odbor Halubajskeh zvončari.



Prepoznali su ovaj projekt kao vrijedan gotovo svi od Ministarstva kulture, županije pa i etnografske struke koji projekt smatraju izrazitim doprinosom očuvanja običaja, a reakcije najšire javnosti na projekt su izuzetne.


– I sada kad je isti pred realizacijom, kada se zatvara financijska konstrukcija, kada se mogu koristiti i europska sredstva i kada bi konačno trebali dobiti svoj dom, sav trud i entuzijazam svih nas uključenih u projekt može pasti u vodu iz jednostavnog nerazumijevanje svoga kraja i univerzalnih vrijednosti kao što je očuvanje vlastite tradicije.


I na kraju želimo podsjetiti da se uz naš kraj vežu tri vrijedne nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a’ ‘Dvoglasno pjevanje i sviranje u istarskoj ljestvici”, ”Umijeće suhozidne gradnje” I „Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine“ a koji će svoje mjesto za prezentaciju dobiti u kući Halubajskega zvončara pa pozivamo političare da svoja kratke političke vidike prošire jer bez tradicije i običaja nijedan kraj nema budućnosti.



Nisu nas frmali ni malo jači igrači od Vas pa nećete ni Vi, a ono ča su stvarali naši bižnonoti, nonoti i oci mi ćemo nastavit i prenest na našu decu. Malo ćemo pofrmat ma ćemo sejedno poć napred z Vami al bez Vas, a Vi si skupa ćete prej al pokle morat nekemu, a najprvo samen sebe pojasnit Vaše odluke, poruka je Upravnog odbora Halubajskeh zvončari.