Javni poziv Grada Rijeke

HOMO SI ŽBUKAT Nekada je bilo više novca nego projekata obnova fasada, danas novca nema za sve

Damir Cupać

Kolegij gradonačelnika zadovoljan provedbom programa / Snimio Vedran KARUZA

Kolegij gradonačelnika zadovoljan provedbom programa / Snimio Vedran KARUZA

Javni poziv za raspodjelu novca iz spomeničke rente za sanaciju i obnovu pročelja i krovova u 2019. godini i 2020. godini i bit će otvoren do 29. lipnja



RIJEKA Grad Rijeka raspisat će javni poziv vlasnicima i suvlasnicima građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline za korištenje sredstava spomeničke rente namijenjenih sufinanciranju provođenja Programa sanacije i obnove pročelja i krovova u 2019. godini i 2020. godini i bit će otvoren do 29. lipnja 2018. godine.


Na osnovi sklopljenih predugovora konačni redoslijed Programa i Listu prioriteta utvrđuje gradonačelnik najkasnije do 30. studenoga 2018. godine, a broj Programa koji se sufinancira ovisi o raspoloživim proračunskim sredstvima Grada Rijeke.


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar izjavio je da je do sada u sedam javnih poziva obnovljeno 46 pročelja i da je sanacija njih četiri još u tijeku, naglasivši da bi se taj program mogao nazvati »Homo si žbukat«.




– O kojem broju pročelja se radi, najbolje se vidi s Molo longa kada se pogleda na grad. Mi smo sredstvima spomeničke rente sufinancirali obnovu s do 50 posto sredstava i do sada je ukupno za tu namjenu izdvojeno 16,6 milijuna kuna. Na početku smo raspisivali javni poziv svake godine, ali zbog operativnih razloga smo prešli na razdoblje od dvije godine. Apeliram na građane da se odazovu na javni poziv, a za sve dodatne informacije stojimo im na raspolaganju u Odjelu gradske uprave za kulturu – izjavio je pročelnik Šarar.


Gradonačelnik Vojko Obersnel dodao je da je na početku ovog projekta bilo više novčanih sredstava nego projekata i da je trebalo animirati građane na participaciju.


– Danas su sredstva nedostatna za sve one koji bi željeli sudjelovati u projektu. I to je dobro jer su građani shvatili da se moraju sami angažirati kada je riječ o obnovi zgrada kojih su vlasnici ili suvlasnici. To nitko drugi neće odraditi umjesto njih. Žao mi je jedino što konzervatori imaju dosta isključiv stav kada je riječ o korištenju žbuke ili stolarije što onemogućava suvlasnike da koriste europska sredstva za obnovu. To je problem u cijeloj Hrvatskoj – ocijenio je Obersnel.