Striktni zahtjevi

HOĆE LI HNS PODRŽATI OBERSNELA? Vrdoljak kaže jedno, Bukša sasvim – drugo

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Bez da se ti projekti podrže u Gradskom vijeću i na kraju provedu, nemamo što razgovarati. To je u prvom redu autobusni kolodvor do 2019. Ali, odlučit će riječki HNS, kazao je za naš list Ivan Vrdoljak



RIJEKA Hoće li HNS u Rijeci ipak podržati Vojka Obersnela, odnosno SDP-ovu koaliciju koja u Gradskom vijeću pokušava naći glasove za sastavljanje većine, pitanje je svih pitanja za Grad Rijeku. Naime, i sam Obersnel je kazao kako Rijeci slijede novi izbori ako se Gradsko vijeće ne konstituira, a »vatru« su zapalile izjave šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je na N1 televiziji izjavio da ta podrška nije sporna, odnosno da će HNS između Obersnela i Hrvoja Burića izabrati – Obersnela, bez obzira što je HNS u Rijeci na ovim izborima nastupao kao najžešća opozicija.


»Podržat ćemo Vojka Obersnela protiv Burića koji je učenik Ivice Relkovića i dati mu još ovaj mandat i dogovoriti projekte za podršku u Gradskom vijeću«, rekao je Vrdoljak u utorak navečer.


Autonomna politika 


Dan kasnije, Vojko Obersnel nam je i potvrdio da računa na tu podršku.




– Kao što ovih dana naglašavam, u ovom sam trenutku fokusiran na drugi krug izbora. Nisam ovih dana imao kontakt s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom. No, naši razgovori prije izbora išli su u tom smjeru, da nakon izbora mogu očekivati njihovu sigurnu potporu – rekao nam je. Kako je poznato, SDP-u trebaju četiri ruke za većinu, a HNS nosi dva mandata, no u svakom slučaju podrška HNS-a Obersnelu bi bila bitna za lakše konstituiranje Gradskog vijeća i zadržavanje većine.


Ta potpora, međutim, neće biti bezuvjetna. Kako nam je jučer popodne nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Zagrebu rekao predsjednik stranke Ivan Vrdoljak, »ljudi će razgovarati, pa će se vidjeti što će dogovoriti«.


– Ja sam samo rekao svoje mišljenje, a moji dečki u Rijeci u lokalnoj organizaciji će odlučiti. Ja jasno kažem, HNS na ovim izborima u Rijeci imao je neke sasvim konkretne projekte na kojima je inzistirao, i bez da se ti projekti podrže u Gradskom vijeću i na kraju provedu, nemamo što razgovarati. To je u prvom redu autobusni kolodvor do 2019. godine i još neke stvari. Ali ponavljam vam: odlučit će riječki HNS, oni vode svoju autonomnu politiku i ja im vjerujem – rekao nam je Vrdoljak.


U prijevodu, iz ovih izjava koje su se mogle čuti u zadnjih 48 sati, jasno je da bi i Obersnel pristao na programsku podršku HNS-a, a i da bi HNS pristao na podršku SDP-u ako bi se uvažili njihovi zahtjevi. Dakle, formalne postizborne koalicije čak i ne mora biti. HNS-ovci pritom traže jasne projekte i jasne termine realizacije: mora se točno znati kad će kolodvor biti dovršen i kad će se urediti Riva, to je jasno iz svih poruka.


Važno dobiti većinu 


Obersnel je na presici u ponedjeljak jasno rekao da mu je važno dobiti većinu i izbjeći nove izbore »čak i ako to znači modifikaciju programa SDP-ove koalicije Rijeka za sve«. A to znači da je spreman pristati na HNS-ove programske zahtjeve, od novog kolodvora do projekata vraćanja Rijeke moru itd.


Za HNS, pak, dogovor s Obersnelom znači i lakše sporazumijevanje sa SDP-om u Dubrovniku, gdje je njihov kandidat za gradonačelnika Valentin Dujmović u drugom krugu, te u samom gradskom parlamentu, ali i sa SDP-om u Zagrebu. Iako idu zajedno iza Anke Mrak Taritaš, SDP-ovci su se nakon pada broja vijećnika na mjesnim razinama u glavnom gradu pomalo dezorijentirali pa HNS-u nedostaje jača aktivacija SDP-ove »vojske na terenu«. Ako bi podržao Obersnela, SDP bi se snažnije aktivirao i u Dubrovniku i u samom Zagrebu, smatraju i HNS-u. Prepreka tome nisu ni izjave Zlatka Komadine, koji je zbog županijskog HNS-a, ušao u rat s Vrdoljakom. To se gleda kao na izdvojeni slučaj, mada se međusobno »časte« prevarantima (kako je Vrdoljak nazvao Komadinu) i izdajicama.


Inače, na snažniju suradnju SDP-a i HNS-a ovih dana snažno pledira potpredsjednik SDP-a i najbliži Bernardićev suradnik Rajko Ostojić, a i Ivan Vrdoljak daje sve pomirljivije izjave.


– Sve to ne znači da ne možemo sutra raditi u zajedničkoj Vladi ako odemo odvojeno na izbore. Mi smo donijeli koaliciji preko 130.000 preferencijalnih glasova i ako HSS dobiva sa 37 tisuća šest mandata od SDP-a mi bi onda trebali dobiti 15 mandata. Ali toliko ne tražimo, mi ne tražimo da nam se išta da, jer mi smo svoje mandate osvojili«, kazao je Vrdoljak. Ovo je vrlo jasna poruka Davoru Bernardiću koji će, želi li ojačati koalicijski potencijal i u savez ipak dobiti i HNS i IDS, morati pristati na brojke kojima HNS licitira.


Bukša: Nema pretrčavanja


Kandidat HNS-a za gradonačelnika na minulim izborima Juraj Bukša, koji je kao drugi s liste ušao u Gradsko vijeće, jučer je na Facebooku decidirano napisao da koalicije sa SDP-om neće biti.


– Nema nikakvog pretrčavanja. HNS o koaliciji sa SDP-om u Rijeci nije pregovarao predizborno, pa neće niti postizborno, ma koliko razni stranački portali izvrtali činjenice, proizvodili vijesti i vadili naslove iz konteksta. HNS nije prevario svoje birače, niti će ih prevariti. Imamo svoj program, imamo svoj put, napisao je Bukša.