Županove izjave

HDZ-ovci nezadovoljni županom: ‘Komadina je pokazao sujetu i ljubomoru’

Sanja Gašpert

Foto Sanja Gašpert

Foto Sanja Gašpert



RIJEKA – Vijećnici HDZ-a u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije, Dinko Beaković i Lovorko Gržac održali su konferenciju za novinare s temom »Neistinite tvrdnje župana Komadine«, u kojoj su se osvrnuli na županove izjave na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.


Brojne primjedbe


– Župan Komadina izjavio je kako renesansu lučkih uprava nije napravio ministar Oleg Butković nego županija koja, prema njegovim riječima, u lučke uprave ulaže posljednjih dvadeset godina. Međutim, sam ministar Butković, koji poštuje ovaj kraj i daje sve od sebe za njegov razvoj i napredak, ustvari je kazao kako je »ovo renesansa lučkih uprava i marina na Jadranu«, odnosno realizacija projekata Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i županijskih lučkih uprava, pri čemu nije omalovažavao doprinos projektima od strane jedinica lokalne samouprave.


Komadina je tim svojim izjavama pokazao sujetu i ljubomoru prema ministru Butkoviću, a ministri aktualne Vlade u Primorsko-goransku županiju uložili su milijarde kuna. Zanimljivo je što izjave dolaze od najnesposobnijeg ministra, koji za svog kratkog mandata nije uložio ni kunu u ovu županiju, a postao je poznat po svojoj izjavi kako je »lagodnije biti župan nego ministar«, rekao je Dinko Beaković, koji se osvrnuo i na primjedbe i prigovore na rad županijskih lučkih uprava u Hrvatskoj u 2018. i 2019. godini te kazao kako se više od 80 posto prigovora odnosi na županijske lučke uprave s područja Primorsko-goranske županije, a najviše njih, čak 41 prigovor na ŽLU Krk, na rad ŽLU Mali Lošinj stiglo je deset, a na ŽLU Bakar – Kraljevica – Kostrena i Crikvenica po pet prigovora.




Njegov stranački kolega Lovorko Gržac iznio je brojčane pokazatelje ulaganja u lučku infrastrukturu te istaknuo kako je za vrijeme mandata Olega Butkovića u luke na području Primorsko-goranske županije uloženo ukupno 84 milijuna kuna, što je, dodao je Gržac, više nego što su ulaganja u deset godina prije Butkovićevog mandata.


Financiranje luka


Kazao je kako nitko ne osporava rad županijskih lučkih uprava, ali je neosporno i zalaganje nadležnog ministarstva da se projekti financiraju bilo europskim ili domaćim sredstvima.


– Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi projekt izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture. Na svojim proračunskim stavkama osigurava značajna sredstva za navedeni projekt, pa tako i ove godine ima osigurano 80 milijuna kuna.


Temeljem navedenog projekta, u 2019. godini za županijske lučke uprave na području PGŽ-a dodijeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 25,9 milijuna kuna za ulaganja u županijskim lučkim upravama Crikvenica, Rab, Bakar – Kraljevica – Kostrena i Novi Vinodolski.


Temeljem navedenog projekta prošle je godine za županijske lučke uprave u PGŽ-u dodijeljeno 29,8 milijuna kuna, a godinu dana prije, 2017., oko 17 milijuna kuna. Ministarstvo, također, dodjeljuje proračunska sredstva za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi, a ove je godine za područje PGŽ-a temeljem navedenog projekta osigurano 3.574.950 kuna te su potpisani ugovori s gradovima Mali Lošinj, Novi Vinodolski i Kraljevica te Općinom Dobrinj, kazao je Gržac.


Zapošljavanje kontaminirano


Dinko Beaković komentirao je i kako HDZ nije podržao županijski proračun za 2020. godinu, a kao glavni razlog iznio činjenicu kako je »sustav zapošljavanja kontaminiran«.


– PGŽ ima ukupno 6.200 zaposlenih u županijskim ustanovama, a kada se tome dodaju i zaposlenici državne uprave koji se priključuju, brojka će doći i do sedam tisuća. Njihovo zapošljavanje kontrolirano je čeličnom šakom župana Komadine i koalicijskih partnera i bez njihovog odobravanja nitko se ne može zaposliti. Unaprijed se zna tko će biti ravnatelj koje ustanove, a dok je takav sustav, mi to nećemo podržavati, kazao je Beaković.