Oporbene kritike

HDZ: Neka Obersnel spakira kofere za Irsku i tamo prodaje fore

Damir Cupać

Josip Ostrogović i Dinko Beaković, Foto: M. GRACIN

Josip Ostrogović i Dinko Beaković, Foto: M. GRACIN

Usprkos svim našim prednostima, u našem gradu i u županiji se ništa ne događa, kaže potpredsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović



RIJEKA Potpredsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović pozdravio je vijest da internetski gigant Alibaba razmatra gradnju distribucijskog centra u Zadru za cijelu Europu, te je dodao da ona nama Riječanima ostavlja gorak okus u ustima je pitanje što je s Rijekom danas.


– Rijeka je nažalost od vodećeg industrijskog i lučkog grada u ovom djelu Europe postala slijepo crijevo. Alibaba je uzeo Zadar u razmatranje jer su Zadrani stvorili preduvjete i imaju poslovnu zonu koja je podobna za gradnju ogromnog distribucijskog centra.


Usprkos svim našim prednostima, u našem gradu i u županiji se ništa ne događa. Tako se poslovna zona Miklavija u Matuljima razvija od 2003. godine, iako je predviđena na državnom zemljištu, te je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva još 2011. godine za vrijeme HDZ-ove vlade donijelo rješenje o izdvajanju zemljišta iz šumsko gospodarske osnove u korist Općine Matulji, a koje je 2014. godine i prešlo u vlasništvo Općine Matulji, rekao je Ostrogović.




Županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beaković upozorio je da u vezi s tim projektom vlada zakon šutnje, naglasivši da je žalosno da župan Zlatko Komadina o tom projektu ne zna ništa.


– Marišćina i Miklavija su trebali biti projekti pokretači razvoja. O svemu župan ne želi znati ništa ili zna puno pa ne želi govoriti, ocijenio je Beaković, koji se nada da će puno toga biti jasnije nakon sjednice Općinskog vijeća u Matuljima.


Ostrogović je dodao da je HDZ-u potpuno neshvatljiva neizenteresiranost gradonačelnika Vojka Obersnela i župana Zlatka Komadina u vezi s projektom Miklavija. Iako se Miklavija nalazi u drugoj jedinici lokalne samouprave, smatramo da bi Obersnel svojim utjecajem puno mogao napraviti za razvoj projekta.


Ako je njegov stranački kolega Mario Ćiković nesposoban realizirati projekt, Obersnel bi trebao svojim utjecajem izlobirati kandidata za načelnika koji je sposoban dovesti ovaj strateško projekt do kraja, uvjeren je Ostrogović. Potpredsjednik riječkog HDZ-a kritizirao je opredjeljenje da se razvoj Rijeke zasniva na kulturi.


– U gradu u kojem svaki 11 građanin koristi neku od socijalnih olakšica i u kojem imamo 10.104 nezaposlena, prioritet gradske vlasti treba biti na zapošljavanju, a ne na razvoju kulture. Kultura neće platiti stanarinu našim građanima, neće platiti hranu i dječje vrtiće, razvoj kulture treba biti prioritet lokalnim samoupravama u kojima građani ne žive u siromaštvu i treba biti nadogradnja životnog standarda i kvalitete života, a ne primarni cilj gradske uprave.


Riječki gradonačelnik se hvali što Rijeka od industrijskog postaje turistički grad zahvaljujući kulturi. Split je u 2015. godini imao 1,3 milijuna noćenja, a Rijeka četiri puta manje, što je na razini Dobrinja. Neka Obersnel sa svojom svitom spakira kofere i ode u Irsku pa da tamo prodaju fore koje u Rijeci prodaju već više od 25 godina. Vjerujte nam, brzo bi se vratili. Ipak bi tamo trebali nešto i raditi, zaključio je Ostrogović.