Meštrica preuzima vlast

HALUBAJSKI KARNEVAL Što su sve pripremile maškare u Viškovu

Andrej Petrak

Na ruti od pumpe Filtom do parkirališta Milihovo očekuje se 35 grupa s više od dvije tisuće maškara. Halubajske zvončare za vrijeme pusta svaki vikend čeka drugo gostovanje, od Đakova, Ljubljane, Lovrana nadalje



VIŠKOVO – Antonja označava početak pusnih zbivanja u Viškovu pa će u srijedu, 17. siječnja u 18 sati na Brege biti održana ceremonija predaje općinskog ključa meštrici Mićoj Maji te podizanja pusta. Nastupit će Marinićeva muzika, a članice Kunpanije z Halubja, aktivne sudionice svih maškaranih događanja u Viškovu, pripremaju autohtone kolače presnac, fritule i kroštule.


– Naše udruge predvođene Halubajskim zvončarima i Turistička zajednica pripremile su program Pusta bogat raznovrsnim događanjima. Na Antonju ću teška srca predati općinski ključ Mićoj Maji, a pozivamo sve ljude dobrog srca da dođu i zabave se u Viškovu. Ove subote čeka nas 19. Halubajski karneval, šušura i veselja definitivno neće faliti – rekla je načelnica Viškova Sanja Udović.


Direktorica TZ Viškova Marina Jurić najavila je da se na Halubajskom karnevalu, koji će u subotu od 14 sati prolaziti kraćom rutom od benzinske postaje Filtom prema parkiralištu Milihovo, očekuje 35 grupa s više od dvije tisuće maškara. Uz rutu će biti postavljene 3 pozornice, a nakon povorke zabava će se nastaviti u maškaranom šatoru na Milihovu, gdje će nastupiti Trio Vox i D’Beni band. Za vrijeme povorke od 13 do 17 sati bit će zatvorena glavna cesta kroz Viškovo pa se vozači pozivaju da parkiraju vozila na označenim mjestima i u sporednim ulicama.




Istog dana u 10.01 sati s Milihova startat će 9. rally maškaraneh oktanac Halubje – Liburnija 2018. koji spaja Viškovo, Kastav, Matulje i Opatiju. Predsjednik AK RI autosport Miroslav Krpan očekuje tridesetak maškaranih vozila na dva, tri i više kotača iz Hrvatske, Italije i Slovenije.


Predsjednik Halubajskih zvončara Damir Host najavio je da će 18. siječnja u 19 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici Halubajska zora biti otvorena izložba fotografija Pusni litrati Halubajskeh zvončari, na kojoj će se predstaviti pet autora. Halubajske zvončare za vrijeme pusta svaki vikend čeka drugo gostovanje od Đakova, Ljubljane, Lovrana nadalje. Bit će suport Udruzi Marčeji pri organizaciji 14. smotre mićeh zvončari pul Marčeji, što će biti održana 21. siječnja u 11 sati kod stare škole u Marčeljima, a na kojoj se očekuje desetak zvončarskih grupa. Halubajski zvončari na trodnevno obahajanje selima Kastavštine kreću 11. veljače, a 12. veljače po tradiciji zatvorit će Riječki karneval, dok će 13. veljače sve završiti paljenjem pusta na Brege. Ondje će biti održano i izvlačenje Vele zvončarske tombule koja i ove godine nosi vrijedne nagrade, zahvaljujući brojnim sponzorima.


– Zahvaljujemo brojnim mještanima koji nas svake godine dočekuju po svojim selima. Uvijek si daju i truda i vremena i soldi da sve bude vrhunski – rekao je Damir Host.


Ženski maškarani boćarski turnir bit će održan 26. siječnja u Boćariji Marinići, dok će 27. siječnja uslijediti Pusni turnir u pikadu u Pikado klubu Nevera. Obilje smijeha i pregršt jako dobre muzike ponuditi će članovi Limene glazbe Marinići publici na tradicionalnom Pusnom koncertu 2. veljače u Domu Marinići. Dan kasnije slijedi humanitarna akcija skupljanja hrane za potrebite »Velo maškarano srce« u caffe baru Parabela, nakon koje će biti održano maškarano druženje »Ča te ja poznan?!?«