Velik broj prijavljenih

Gužva u Domu zdravlja PGŽ-a: Za jednu specijalizaciju iz dermatologije čak – 29 kandidata

Barbara Čalušić

Na specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije se na dva otvorena mjesta prijavilo 30 liječnika, jednako kao i na po jedno otvoreno mjesto za specijalizacije iz oftalmologije i optometrije te radiologije, gdje se u oba slučaja prijavilo 15 zainteresiranih



RIJEKA Dom zdravlja Primorsko-goranske županije primio je 202 prijave liječnika na natječaj za 13 specijalizacija na koje prima 21 specijalizanta. Prilično velik broj prijavljenih dijelom se može tumačiti popularnošću pojedinih specijalizacija za kojima u posljednje vrijeme vlada velik interes među mladim liječnicima.


Najveći broj prijavljenih za jednu specijalizaciju i ovaj je put zabilježila specijalizacija iz dermatologije i venerologije na koju se u Domu zdravlja javilo 29 kandidata. Slijedi specijalizacija iz fizikalne medicine i rehabilitacije gdje se na dva otvorena mjesta prijavilo 30 liječnika, jednako kao i na po jedno otvoreno mjesto za specijalizacije iz oftalmologije i optometrije te radiologije, gdje se u oba slučaja prijavilo 15 zainteresiranih. Popularna je i specijalizacija iz medicine rada i sporta gdje se na dva otvorena mjesta prijavilo 23 kandidata, dok se na dvije specijalizacije iz psihijatrije prijavilo 11 kandidata.


Bodovna lista


– Natječaj je gotov, sukladno pravilniku o specijalizacijama ministarstva zdravstva izradit će se i objaviti inicijalna bodovna lista, a zatim kreću razgovori s kandidatima koji će trajati do polovice listopada, a koncem listopada možemo očekivati i konačne rezultate. Velik interes za specijalizacije u Domu zdravlja možemo tumačiti činjenicom da se popunjavaju mjesta za specijalizacije za kojima danas vlada velik interes, ali isto tako i da Dom zdravlja za mlade liječnike postaje atraktivna ustanova za rad i razvoj karijere. Naša poruka onima koji u ovom natječaju ne dođu do željene specijalizacije, jest da ne odustaju i da se i dalje prijavljuju na natječaje zdravstvenih ustanova na našem području, kaže ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a doc. dr. Vladimir Mozetič.




Otvaranje novih specijalizacija, kako dodaje Mozetič, paralelno pokušava pratiti odlaske liječnika u mirovinu, kako zaposlenika doma zdravlja, tako i koncesionara, pa tako Dom zdravlja najviše specijalizanata na posljednjem natječaju prima na specijalizaciju iz obiteljske medicine. Za specijalizaciju iz obiteljske medicine otvorena su četiri mjesta na koje se sveukupno javilo 35 kandidata. Deset kandidata javilo se na dvije specijalizacije iz pedijatrije, devet na dvije otvorene specijalizacije iz ginekologije i opstetricije. Devet kandidata prijavljeno je na specijalizaciju iz paradontologije, osam na jednu specijalizaciju iz ortodoncije, a najmanji interes na posljednjem natječaju bilježe specijalizacija iz gerijatrije te specijalizacija endodoncije gdje su u oba slučaja zaprimljene četiri prijave.



Dio specijalizanata u budućnosti bi trebao raditi u Centru za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti i Centru za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu u Parku Nikole Hosta. U ova dva centra sada se nude usluge dvoje radiologa, dvoje kardiologa, dvoje oftalmologa, te po jednog endokrinologa, pulmologa i urologa, te doktora dentalne medicine, ortodonta, protetičara i dvoje oralnih kirurga. U dvije zgrade ukupno radi 35 zdravstvenih djelatnika, od kojih je 15 specijalista liječnika i stomatologa.


Centar za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti nedavnim je preuređenjem dobio još dvije ordinacije, uz dodatno opremanje dijagnostičkom radiološkom, kardiološkom i pulmološkom opremom. Novost je i djelatnost urologije u okviru Doma zdravlja te su urološki pregledi dostupni od rujna, a u Centru se obavljaju i endoskopski pulmološki i urološki pregledi i manji zahvati u lokalnoj anesteziji.



Spektar usluga


Ovom natječaju za liječničke specijalizacije u Domu zdravlja valja pribrojiti i 11 specijalizacija raspisanih prošle godine koje se u stopostotonom iznosu financiraju putem EU projekata, a radi se o obiteljskoj medicini, pedijatriji, ginekologiji i kliničkoj radiologiji. Uz njih, u tijeku je još 17 specijalizacija, većinom financiranih iz vlastitih sredstava.


Prema riječima ravnatelja Doma zdravlja PGŽ-a, Centar za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti u budućnosti bi trebao proširiti spektar svojih usluga kako bi se građanima omogućila bolja dostupnost specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite izvan bolničkih okvira i time smanjio pritisak na bolnički sustav.


– Kako bismo omogućili dodatnu dostupnost zdravstvene zaštite u Centru, planiramo u idučem razdoblju ponuditi usluge dermatologa i gastroenterologa – ističe Mozetič.