Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
12. studenoga 2019.
Dondolaši

Grobnišćina spremna za maškarano ludilo: Na Tri kralja dizanje zvona, već sljedeći vikend - obahajanje

Foto Ivica Tomić
Foto Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 2. siječanj 2019. u 9:52 2019-01-02T09:52:18+01:00

Ove godine organizirat će se humanitarna prodaja kalendara »Dondolaši za naši«, a prihod ide obiteljima s Grobnišćine u potrebi

ČAVLE U nedjelju, 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja, Grobnički dondolaši će, već tradicionalno, dizanjem i prvom zvonjavom velikog stiliziranog željeznog zvona u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka, popularno zvanog Diže, u Cipici na Cerniku početi s ovogodišnjim maškaranim događanjima na području Grobnišćine. Program dizanja zvona na Cipici najavljen je za 17 sati, a zvono će, po običaju, dići naj dondolaš u 2018. godini – Danijel Grabar, koji je u protekloj godini bio najaktivniji u zvonjavi i drugim akcijama Grobničkih dondolaša.

Već sljedeći vikend, 12. i 13. siječnja, Dondolaši kreću u tradicionalni obilazak grobničkih naselja – Čavala i Jelenja. U »obahajanje« čavjanskih naselja Dondolaši će krenuti u subotu, 12. siječnja, kada im je u planu obići dvadeset kilometara, a dan kasnije, u nedjelju, 13. siječnja, slijedi obilazak susjedne općine Jelenje i njezinih naselja, s ukupno osamnaest kilometara područja. U subotu, 12. siječnja Čavjanske maškare će, uz pomoć Grobničkih dondolaša podignuti pusta u centru Čavala. Dondolaši će i ove godine organizirati niz maškaranih događanja te sudjelovati u događanjima u okolici, a organizirat će, već tradicionalno, humanitarnu akciju prodaje plišanih igračaka, čija će sredstva biti namijenjena potrebitima.

Svoju humanost Dondolaši su pokazali i izdavanjem ovogodišnjeg kalendara, čija će prikupljena sredstva biti darivana obiteljima u potrebi s područja Čavala i Jelenja.

– Svake godine izdajemo kalendar, a ove godine on ima i humanitarni karakter. U dogovoru s općinama Čavle i Jelenje, sva prikupljena sredstva od prodaje kalendara usmjerit ćemo prema obiteljima s Čavala i Jelenja koje su u potrebi. Motivi našeg kalendara, nazvanog »Dondolaši za naši« su grobničke ljepote i Grobnički dondolaši. Tiraža kalendara, koji će se prodavati na brojnim lokacijama na području Grobnika, je 700 komada, a njegova je cijena 50 kuna.

Mnogi pomogli 

– Fotografije su snimali Aleksandar Tomulić, Alen Kregar, Dejan Ban i Roni Brmalj, koji su se svi odrekli honorara u korist humanitarne svrhe. Veliku pomoć u izdavanju kalendara, napravljenom po uzoru na kalendar Riječki dečki, dala nam je Libra, na čelu s Dunjom Pavešić, koji su nam pomogli svojim savjetima, a podršku i pomoć dali su nam i općine Čavle i Jelenje, Adriatic Gate i Minerali IGM d.o.o. – kaže novi predsjednik Grobničkih dondolaša Frenki Fućak, na čiju je inicijativu i pokrenuto humanitarno izdanje kalendara. Naime, nedavno je održana izborna skupština Udruge, na kojoj je novim predsjednikom imenovan Frenki Fućak, dok je novi tajnik Robert Reljac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.