Peto godišnje doba

Grobnički maškarani misec: Od obahajanja dondolaša do Platka pod maskama

Sanja Gašpert

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



ČAVLE Dizanjem zvona na blagdan Sveta tri kralja Grobnički su dondolaši najavili početak ovogodišnjih maškaranih događanja na Grobnišćini, koja će potrajati do 9. veljače, a Maškare na Čavji nastavljaju se već ovog vikenda, tradicionalnim »obahajanjem« Grobničkih dondolaša po Čavlima i Jelenju. Tim je povodom jučer u Čavlima održana konferencija za novinare, na kojoj su predstojeća mesopusna događanja na Grobnišćini najavili predstavnici Turističke zajednice općine Čavle, Grobničkih dondolaša, Čavjanskih maškara i Mesopusne kumpanije Grad Grobnik.


– Već danas održava se 8. kobasica open, natjecanje u pripremi najbolje kuhane i najbolje pečene kobasice, a centralni događaj za naše područje svakako je Maškarani Platak, najavljen za 31. siječnja, kada snježne padine Platka zauzimaju maškare. Prijaviti se mogu svi zainteresirani, u Uredu TZ Čavle u Čavlima. Tjedan prije, 23. siječnja, u čavjanskom Domu kulture bit će održana dječja reduta, a u sklopu mesopusnih događanja najavljujemo i 2. grobnički maškarani autorally, Grobnišćina zvoni, zatvaranje pusnih događanja, kao i sudjelovanje naših maškaranih skupina na maškaranim događanjima u okolici, ali i Riječkom karnevalu, kazao je Ivan Salamon, direktor Turističkog ureda TZ Čavle.


Dizanje pusta


Predsjednik Čavjanskih maškara, Goran Mavrinac, najavio je sutrašnje dizanje pusta u centru Čavala, koje će početi u 19 sati, a održava se u suradnji s Grobničkim dondolašima.




– Ove godine održat ćemo i 2. grobnički maškarani autorally, najavljen za 30. siječnja, u suorganizaciji s Automotodromom Grobnik i turističkim zajednicama Čavle i Jelenje. Start je u 11 sati u centru Čavala, na parkingu iza Doma kulture. Slijedi vožnja do Automotodroma Grobnik, gdje će se održati i prvi ispit spretnosti, u Dražicama će biti održan drugi, a na cilju u Čavlima treći ispit spretnosti. Prijave se primaju do 28. siječnja u uredima turističkih zajednica Čavle i Jelenje ili na e-mail [email protected]. Slijedi nam, potom, Maškarani Platak, dan kasnije, a istoga dana i Lovranski karneval. Naime, Čavjanske maškare sudjelovat će i na okolnim maškaranim događanjima, kao i na Riječkom karnevalu, gdje ćemo se ove godine predstaviti s maskom Grobnički drakul. Cijena maske je 400 kuna, za što zainteresirani za sudjelovanje dobivaju šivani kostim, boje za lice, hranu, piće i prijevoz do riječkog Korza. 


Nindža žaba potkovata


Točno mjesec dana nakon otvaranja, zatvaramo mesopusna događanja u Čavlima, 9. veljače, kada ćemo spaliti pusta, istaknuo je Mavrinac.


Za razliku od Čavjanskih maškara, Mesopusna kumpanija Grad Grobnik svoga će pusta podignuti na Antonju, 17. siječnja, kada će, također, obići naselja Grad Grobnik, Mikeji i Kačani.- Naša se Kumpanija može pohvaliti da je u samo sedam godina sudjelovanja u izboru Kraljice karnevala imala čak tri kraljice, posljednju, Stellu Paris prošle godine te tri najbolje koreografije. I ove godine imamo kandidatkinju, a to je Ejla Ćućić. Naravno, i mi ćemo sudjelovati u maškaranim događanjima na Grobnišćini, ali i u okolici, na jelenjskoj i opatijskoj balinjeradi, Maškaranom Platku, Halubajskom karnevalu te Riječkom karnevalu, na kojem smo od 1988. godine, a ove godine idemo s maskom Nindža žaba potkovata. Njegovanje starih običaja kod nas posebno dolazi do izražaja na pusni utorak i čistu srijedu, kada obilazimo grobnička naselja, svaku kuću, njih stotinjak obiđemo, ljudi nas darivaju, a na čistu srijedu palimo pusta, kazao je Slobodan Marelja Bošnjak.


Grobnišćina zvoni


Frenki Fućak iz Grobničkih dondolaša najavio je sutrašnji obilazak čavjanskih naselja te nedjeljni u susjednoj općini Jelenje, odlazak »na hodeć« na Halubajski karneval, zvonjavu u Kastvu i Matuljima, gostovanje u Grčkoj, ali i tradicionalnu manifestaciju Grobnišćina zvoni, koja će, dodao je, ove godine biti održana 30. siječnja u Dražicama.


– I ove ćemo godine nastaviti s našom humanitarnom akcijom u sklopu koje tijekom godine prikupljamo plišane igračke, a onda ih, za vrijeme mesopusta, jednoga dana na Korzu prodaju naši Mići dondolaši sa svojim roditeljima. Prihod, naravno, ide u humanitarne svrhe, pa će tako biti i ove godine, kazao je Fućak.