'Doba uskoka'

Grobnički kaštel će u HRT-ovoj seriji o uskocima glumiti Senj

Sanja Gašpert

Foto: Marin ANIČIĆ

Foto: Marin ANIČIĆ

Došli smo u Grad Grobnik jer nas je privukao ovaj frankopanski kaštel koji je pogodan za razne scene, kazao je Božidar Domagoj Burić, redatelj serije u kojoj su, eto, statirali i neki Grobničani



GRAD GROBNIK Zidine i atrij drevnog frankopanskog kaštela u Gradu Grobniku proteklih su nekoliko dana bili kulisa za snimanje igrano-dokumentarne serije Hrvatske radio televizije »Doba uskoka«. Serija priča o uskocima i gradu Senju, a prati događanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim privlačnim prizorima, koji su se tijekom lipnja 2017. snimali na Jakuševcu u Zagrebu, dotiče se i 14. te 15. stoljeća. Bit će snimljene četiri epizode u trajanju od po sat vremena, kao i cjelovečernji igrano dokumentarni film.


Dio serije već je snimljen u Stonu, na Braču, u Dubrovniku, na Klisu i u Trilju, naravno Senju, ali i na Krku, a snimanje, koje je počelo u listopadu, nakon Grobnika nastavlja se u Ribniku kod Karlovca te završava u kolovozu snimanjem u studiju. Scenom će u svim tim mjestima prodefilirati 600 statista, uglavnom Senjana, no svaki dan će se dovoditi pojačanje iz Rijeke, a angažirani su i današnji uskoci, senjski i kliški, i to u manjim ulogama.


– Došli smo u Grad Grobnik jer nas je privukao ovaj frankopanski kaštel, koji izgleda jako autentično i pogodan je za razne scene, iako u ovom snimanju »glumi« sam Senj. Ispred Sokolane snimali smo vojne uskočke vježbe odraslih i djece, a potom upad uskoka u Rabattovu tvrđavu, kazao je redatelj Božidar Domagoj Burić, najavljujući emitiranje serije početkom sljedeće godine.


Promocija kraja


Grad Grobnik pod »opsadom uskoka« došla je s obitelji pogledati i načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.– Ovo je velika promocija za grobnički kaštel, iako »glumi Senj«. Ovako veliki broj ljudi ne pamtimo od snimanja filma o globalno poznatom apačkom poglavici Winnetouu. Veliki je ovo doživljaj za odrasle, a posebno za djecu. Samo snimanje zanimljivo je svima koji se razumiju u filmsku industriju, ali i svima ostalima, istaknula je Cvitan Polić.

Kao i za film o Winnetouu, i snimanje serije »Doba uskoka« zaposlilo je brojne statiste, među kojima i dio mještana s Grobnišćine. Među njima smo u kaštelu zatekli i umirovljenika Zlatka Bajrovića iz Buzdohnja, kojemu ovo nije prvo statiranje.


– Već sam prošle godine sudjelovao i u snimanju filma o poglavici Winnetouu, a u ovoj seriji kao statist glumim uskoka, mletačkog građanina i mletačkog mornara. Jako je zanimljivo, posebno su nam atraktivna odijela i uniforme posebno šivani upravo za potrebe ove serije. U filmu o Winnetouu glumio sam pružnog radnika, Apača i građanina. Ova statiranja jako su zanimljiva, družimo se, saznajemo neke nove informacije iz povijesti, ali su i dobar financijski dodatak malim mirovinama, kazao je Bajrović.


Sve mora štimati


Snimanje serije »Doba uskoka« nakratko je unijelo živost u grobnički Kaštel. Snimanje serije u svim mjestima pratilo je i mnoštvo znatiželjnika, a tako je bilo i u Gradu Grobniku. S obitelji je u kaštel došla i Petra Mavrinac iz Čavala.– Bila sam i na snimanju serije »Novine«, sudjelovala sam i u snimanju reklame za jednu banku, a i glumila u filmu, tako da me sve to jako zanima. Posebno me veseli što je dio snimanja ove serije obavljen i na Grobniku, pa ćemo mi Grobničani sigurno s velikim zanimanjem pratiti seriju kada se bude prikazivala na televiziji.

Samo snimanje je jako zanimljivo, ali i edukativno, jer se vidi cijeli proces snimanja, upoznajemo se sa scenografijom, procesom šminkanja, oblačenja, cjelokupne pripreme. Sve mora »štimati«, biti u skladu s vremenom u kojem su se dogodili prizori koji se snimaju. Tako su, primjerice, poskidani svi moderniji detalji sa samog kaštela, kako bi sve bilo što autentičnije, kazala je Mavrinac.