Zazvonila Grobnišćina

Grobnički dondolaši najavili start maškaranih događanja

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Čula su se jučer zvona dondolaša, glasno i jasno, u Čavlima, Bajčevom i Rakovom selu, Kosorcima, Hrastenici, Halovcu, Cerniku, Mavrincima, Žeželovom i Žubrovom selu te Krenovcu, a na putu od dvadesetak kilometara, koji su prošli, narano »na hodeć«, dočekivali su ih razdragani mještani



ČAVLE Zazvonila je jučer Grobnišćina, a čavjanskim naseljima čula su se zvona Grobničkih dondolaša, koji su na taj način, šesnaestu godinu za redom najavili početak maškaranih događanja. Kako to tradicija nalaže, Grobnički dondolaši na blagdan Sveta tri kralja podignuli su zvono u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka u Cipici u Cerniku, a jučer su iz Čavala krenuli u svoje tradicionalno »obahajanje« grobničkih naselja. Čula su se jučer zvona dondolaša, glasno i jasno, u Čavlima, Bajčevom i Rakovom selu, Kosorcima, Hrastenici, Halovcu, Cerniku, Mavrincima, Žeželovom i Žubrovom selu te Krenovcu, a na putu dugom dvadesetak kilometara, koji su prošli, narano »na hodeć«, dočekivali su ih razdragani mještani, koji su ih darivali pusnim delicijama i pićem za okrijepu. Najviše su im se veselili najmlađi, koji su širom otvorenih očiju promatrali njihove maske i zvona.



Jedan od najmlađih članova Grobničkih dondolaša je Tin Prančević iz Podhuma, koji ima tek 5,5 godina, ali je u Dondolašima već tri godine.– Lijepo mi je zvoniti, maska mi je super, i kostim, imam puno prijatelja. Sviđa mi se jer nas svi gledaju, prilaze nam. Društvo je super, a samnom zvoni i moj tata Marin.


Veliku pažnju privlačili su mali Dondolaši, koji su, kao i njihovi stariji kolege, među kojima su to najčešće očevi, djedovi, stričevi i barbe, u svakom od naselja napravili dondolaško kolo te zvonjavom pozvali mještane na druženje. Cjelodnevni obilazak dondolaši su završili dizanjem pusta u Čavlima, događanjem organiziranim u suradnji s Čavjanskim maškarama.




Prema ustaljenom običaju, i ove su godine primljeni novi članovi, pa su tako Grobničkim dondolašima postali Leon Andretić i Damir Grabar, obojica iz Podhuma.


– Priključio sam se dondolašima jer tu ima dosta mojih prijatelja, i pratim ih još dok sam bio dijete. Sviđaju mi se jer održavaju tradiciju, a tu su i gušti – druženje i zabava, kazao je Leon Andretić, dok je Damir Grabar istaknuo kako se »za dondolaše lijepe djevojke«, pa bi i to mogao biti jedan od razloga njegova učlanjenja.



Udruga Grobnički dondolaši osnovana je 1999. godine na inicijativu Duška Žeželića i nekolicine članova udruge Čavjanske maškare, a prvi puta su se pojavili na Riječkom karnevalu 2000. godine, kao sastavni dio maske »Grobnički sir« Čavjanskih maškara. Godinu dana kasnije nastupili su samostalno s dvadesetak dondolaša. Udruga je osnovana s ciljem da se obnovi i očuva običaj dondolanja, koji su do tada očuvali nekolicina upornih Grobničana koji su u vrijeme mesopusta obilazili sela po Grobnišćini i najavljivali početak maškara. Udruga danas broji više od stotinu članova, među kojima je 85 odraslih i 35 malih dondolaša koji uspješno čuvaju običaj dondolanja na Grobnišćini. Najmlađi dondolaš ima tek 14 mjeseci, a najstariji 63 godine.



–  I moj brat Danijel je u dondolašima, pa sam se i ja odlučio priključiti. Nisam mogao prije dok ne skupim novce za masku, jer, to ipak košta. Grobnički dondolaši njeguju običaje našeg domaćeg kraja i to mi se sviđa, a tu je i puno mojih prijatelja, pa su druženja nezaobilazna.


Predsjednik Grobničkih dondolaša Saša Jovandić najavio je događanja u sklopu ovogodišnjeg mesopusta, pa će tako dondolaši danas obići i naselja susjedne jelenjske općine, slijedi sudjelovanje na maškaranim događanjima na Grobniku, ali i okolici, Grobnički maškarani vikend – 30. siječnja Grobnišćina zvoni u Dražicama, a dan kasnije Maškarani Platak. Dondolaši će sudjelovati i na maškaranim događanjima u Grižanama te Matuljima, na tradicionalnoj zvončarskoj smotri, 7. veljače bit će sudionici Riječkog karnevala, a 9. veljače zatvoriti mesopusna događanja u Čavlima. Slijedi im, od 20. do 22. veljače, gostovanje u Solunu u Grčkoj. Jovandić je najavio i nastavak humanitarne akcije u sklopu koje tijekom godine članovi prikupljaju plišane igračke, a onda ih, za vrijeme mesopusta, na Korzu prodaju Mići dondolaši sa svojim roditeljima. Prihod, naravno, ide u humanitarne svrhe, pa će tako biti i ove godine, kazao je Jovandić.