Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. siječnja 2020.
Kastav

Groblje na lokalitetu Ćikovo imat će 3.000 ukopnih mjesta

Groblje na lokalitetu Ćikovo imat će 3.000 ukopnih mjesta
Groblje na lokalitetu Ćikovo imat će 3.000 ukopnih mjesta
Autor:
Objavljeno: 4. ožujak 2018. u 12:55 2018-03-04T12:55:19+01:00

Za realizaciju prve faze izgradnje groblja osigurano je 3,2 milijuna kuna. Taj iznos pokrit će izgradnju jednog krila mrtvačnice s nadstrešnicom te dijela ukopnog polja »C« koje se nalazi uz mrtvačnicu

Grad Kastav dobit će novo groblje, budući da je postojeće stiglo do maksimuma svojih kapaciteta, najavljuju u Gradu Kastvu. Riječ je o velikom komunalnom projektu koji će se odvijati u više faza kroz duži period.

Do sada su stvoreni svi prostornoplanski preduvjeti za takav zahvat: usvojene su Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Kastva te Urbanističkog plana uređenja groblja. Već su napravljenje i neke predradnje koje su uključivale pripremu platoa odabranog terena što je bilo nužno za izgradnju pristupne ceste s parkiralištem, mrtvačnice i crkve te djelomično i grobnih polja, što čini prvu fazu. Osim toga deniveliran je teren nasipavanjem građevinskog materijala preostalog nakon izgradnje nogometnog kampa HNK Rijeka. Od potrebnih dokumenata gradska uprava za sada posjeduje građevinsku dozvolu za izgradnju ceste i parkirališta, a za ostale objekte dozvole su pred ishodovanjem.

Crkveno dobro

Novo groblje s pratećim sadržajima prostirat će se na lokalitetu Ćikovo s južne strane županijske ceste Kastav – Viškovo. Ukupno obuhvaćena površina iznosi gotovo 29.000 metara četvornih.

Kompleks će se sastojati od građevinskih čestica za izgradnju pristupne ceste s parkiralištem, komunalno-servisnih građevina (mrtvačnice i slično) u funkciji groblja, grobnih polja, zelenih površina (zaštitno zelenilo, memorijalne površine, vrtovi i odmorišta) te crkve i župnog doma. Najveći dio površine, ukupno oko 17.500 metara četvornih, planiran je za izgradnju pet grobnih polja, čiji ukupni kapacitet iznosi više od 3.000 ukopnih mjesta. Mogući način obavljanja sahrana bit će klasični ukopi u grobove, niše i u pretince za urne.

Najveći dio zemljišta, površine 24.528 metara četvornih, u zoni groblja bio je »crkveno dobro« u vlasništvu Župe sv. Jelene iz Kastva te ga je Grad Kastav dobio u vlasništvo zamjenom s parcelama u svom vlasništvu na području Ulice Gorice. Tijekom potpisivanja ugovora o zamjeni, potpisnici iz Grada Gastva i Župe sv. Jelene su kazali kako se »zamjenom zemljišta ostvaruje jedan od temeljnih zadataka koje građanima treba osigurati«. Dio zemljišta od 4.302 metara četvornih otkupljen je i od privatnih vlasnika. Ukupna vrijednost zemljišta za groblje procijenjena je na više od 4,2 milijuna kuna.

ODLUKA O ZATVARANJU STAROG GROBLJA

– Što se tiče staroga groblja, donijet ćemo odluku o njegovu zatvaranju, a to znači da daljnjeg širenja više neće biti – naglašava gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, dodajući kako su radovima izvedenim tijekom 2017. godine u potpunosti završeni radovi na širenju postojećeg Gradskog groblja Kastav te su preostali slobodni kapaciteti vrlo ograničeni.
– Zbog toga smo intenzivirali radove na pripremi izgradnje novoga groblja, kako bi se već do kraja ove ili najkasnije početkom iduće godine u funkciju stavila prva faza novog groblja – naglasio je gradonačelnik Mostarac.

Polje »C«

Za realizaciju prve faze izgradnje groblja u proračunu za 2018. godinu osiguran je iznos od ukupno 3,2 milijuna kuna. Taj iznos pokrit će izgradnju jednog krila mrtvačnice s nadstrešnicom te dijela ukopnog polja »C« koje se nalazi odmah uz mrtvačnicu.

Površina parcele za gradnju mrtvačnice iznosi 1.172 metara četvornih. Tlocrtna površina građevine projektirana je na 475 metara četvornih, a korisna površina koja obuhaća prizemlje i kat iznosi 500 metara četvornih. Gradnja je planirana u dvije faze, a prva obuhvaća gradnju zatvorenih prostora od oko 100 metara četvornih te vanjskog oproštajnog prostora s nadstrešnicom od 126 metara četvornih.

Površina grobnog polja prve faze iznosit će 1.277 metara četvornih. Sadržavat će 56 grobnica, od čega 31 u zemlji te blok niša kapaciteta 60 ukupnih mjesta. Šljunčane staze širine od 1,5 do 5,9 metara odjeljivat će redove grobnica, a od okolnog terena grobno polje bit će ograđeno potpornim zidom s metalnom ogradom.
Ova prva faza novog groblja, nužno potrebna, tek je prvi korak. Nakon toga, sukladno potrebama i financijskim mogućnostima uslijedit će daljnje širenje novog groblja – najavili su čelnici Grada Kastva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.