Prva faza proširenja

Groblje Cernik dobiva stotinjak novih grobnih mjesta

Sanja Gašpert

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Projekt proširenja mjesnog groblja Cernik, koji je započeo početkom rujna prošle godine, ukupno je vrijedan 2,7 milijuna kuna, a u sklopu njega bit će izgrađena dva nova polja s ukupno 203 grobnice, odnosno 681 ukopno mjesto



ČAVLE Krajem veljače bit će završena prva faza projekta proširenja mjesnog groblja Cernik, kojom će cerničko groblje biti prošireno za stotinjak novih grobnih mjesta. Projekt proširenja mjesnog groblja Cernik, koji je započeo početkom rujna prošle godine, ukupno je vrijedan 2,7 milijuna kuna, a u sklopu njega bit će izgrađena dva nova polja s ukupno 203 grobnice, odnosno 681 ukopno mjesto, točnije izgradit će se polja J i K kao samostalne uporabne cjeline.


Polje J s 14 dvostrukih grobnica, odnosno šest ukopnih mjesta i 90 jednostrukih grobnica s tri ukopna mjesta je u fazi dovršavanja. Betonirane su sve grobnice te se očekuje da će za mjesec dana biti dovršen put između polja J i K. Tada će se moći dobiti uporabna dozvola za polje J. Ukupno je do sada na proširenje groblja utrošeno 1,1 milijuna kuna. Investitor cijelog projekta je Općina Čavle, izvođač radova tvrtka Cenoza promet d.o.o. iz Rijeke, dok je stručni nadzor nad radovima povjeren tvrtki Plan projekt d.o.o., također iz Rijeke.


Priprema za proširenje cerničkog groblja, još jedan od kapitalnih projekata Općine Čavle, započela je još 2015. godine s izradom projektne dokumentacije koju je izradila tvrtka Arheo d.o.o iz Zagreba. Posljednje proširenje groblja u Cerniku bilo je 2010. godine, a kako na samom groblju u Cerniku nije više bilo slobodnih grobnih mjesta, potreba za realizacijom ovog projekta bila je više nego očita. Uporabnu dozvolu Općina Čavle ishodovala je u dvije faze, tako da će nova slobodna mjesta za ukop biti spremna već za mjesec dana. Uslijedit će odmah i druga faza radova, kojom će biti izgrađeno dodatnih stotinjak novih grobnih mjesta, a koja bi trebala biti završena do lipnja ove godine.




Naime, kada se završi polje J, pristupit će se izgradnji polja K za koje su napravljeni pripremni radovi. Polje K imat će deset dvostrukih i 89 jednostrukih grobnica. Prema riječima načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić, ovim proširenjem groblja Cernik, kao i onim u Gradu Grobniku prije dvije godine, Općina je osigurala dovoljno grobnih mjesta za idućih deset i više godina.


Podsjetimo, projektom proširenja groblja u Gradu Grobniku prije više od dvije godine izgrađeno je 78 grobnica – 72 s po tri ukopna mjesta i šest s po šest ukopnih mjesta, odnosno ukupno 242 ukopna mjesta. Vrijednost radova na tom projektu bila je oko 1,3 milijuna kuna, a investitor je također bila Općina Čavle.