4. Truck Show Croatia

Grdosije na kotačima okupirale Grobnik

Marinko Glavan

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Na Grobniku su izlagani mahom tegljači, gotovo svih marki – Scania, Mercedes, Volvo, MAN, DAF i brojnih drugih, a više od impozantnih dimenzija vozila pažnju je plijenila raznorazna dodatna oprema za vizualni tuning



Stotinu i trideset kamiona različitih proizvođača predstavljeno je na grobničkom Automotodromu u sklopu četvrtog po redu Truck Show Croatia, gdje ih je u dva dana održavanja ovog kamionskog spektakla razgledalo više od tisuću posjetitelja.


Svi zaljubljenici u ove cestovne grdosije, ali i ljubitelji svega što ima motor s unutarnjim sagorijevanjem i kotače, kao i oni koji štuju personalizirano uređenje vozila, imali su što vidjeti. Na Grobniku su izlagani mahom tegljači, gotovo svih marki – Scania, Mercedes, Volvo, MAN, DAF i brojnih drugih, a više od impozantnih dimenzija vozila pažnju je plijenila raznorazna dodatna oprema za vizualni tuning, uređenje unutrašnjosti kabina, kao i maštovite slikarije na kamionima.



Unikatno oslikani kamioni


Količina kromiranih ukrasa na pojedinim tegljačima posramila bi i najkićenije custom made motocikle, a nije se štedjelo ni na svekolikoj rasvjeti, od LED-lampica na svim mogućim dijelovima, do moćnih reflektora, pa bi kraj nekih od prikazanih kamiona i božićna drvca izgledala u najmanju ruku skromno osvijetljeno.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER





Što se sve da učiniti na uljepšavanju vanjskog izgleda kamiona zorno pokazuje jedna od Scania iz flote Klanatransa, čiji su tegljači dobro poznati diljem Hrvatske, a i šire, upravo po tome što je svaki od njih unikatno oslikan, te ukrašen kromiranim dodacima i posebnom rasvjetom.


– Mi smo praktički prvi počeli tako uređivati naše kamione, a s godinama su to prihvatili i drugi prijevoznici, što se najbolje vidi na ovom okupljanju, kaže nam Dragan Kršanac, meštar od inoxa i kroma u Klanatransu, te jedan od glavnih u organizaciji Truck showa.


– To su sati i sati rada, na oslikavanju, izradi i ugradnji dijelova od inoxa, rasvjeti i brojnim drugim detaljima. Cijena takvog uređenja kamiona ide u rasponu od deset, petnaest, pa sve do 35 tisuća eura. Čovjek mora biti zaljubljenik u to, jer to je više nekakav hobi i stvar prestiža među vozačima i vlasnicima kamiona. Ovaj naš kamion osvojio je prvo mjesto po izboru publike na sličnom okupljanju u Poljskoj, gdje je bilo izloženo više od 600 kamiona, koje je razgledalo preko deset tisuća posjetitelja i na to smo posebno ponosni, rekao je Kršanac, objasnivši kako vozačima nije teško prevaliti više stotina kilometara kako bi imali priliku pred kolegama i znatiželjnicima pokazati svoje vozilo.


Na Grobnik iz Slovačke


Jedan od takvih entuzijasta je i Radek Urban, vozač iz Slovačke, koji je na Grobnik stigao samo zbog Truck Showa.



– Ovo su sve moji prijatelji. Dobro se poznajemo s ceste, već godinama i nisam mogao propustiti ovaj događaj, kaže Radek, dok nam s ponosom pokazuje svoju Scaniju.


Po količini inoxa i kroma gotovo nimalo ne zaostaje za sestrinskim modelom Klanatransa, no posebnom ju čine motivi kojima je oslikana.


– Na jednoj strani kabine je posveta proizvođaču Scania, a na drugoj mojoj obitelji. Tu je, kao što vidite, slika kamiona Scanije s početka dvadesetog stoljeća, a nešto niže slika prve njihove tvornice, objašnjava Radek, vodeći nas na drugu stranu kamiona, gdje je na bočnoj strani kabine naslikan tegljač natovaren trupcima, s četvoricom muškaraca i jednim dječačićem ispred njega.



– Taj dječačić sam ja, a na slici su još moj otac i moj djed, koji su također bili vozači, te još dvojica njihovih kolega, koji su se našli na fotografiji koja je preslikana na bok mog kamiona. Ova slika niže, to je mjesto u Slovačkoj gdje sam upoznao svoju suprugu, kaže nam dobro raspoloženi Čeh s adresom u Slovačkoj.


Sexy truck wash


Dobrog raspoloženja ni inače nije nedostajalo, jer kako nam je objasnio Miha Klobučar, vozač iz Rijeke, ovo je bila jedna od rijetkih prilika kada se vozači mogu okupiti.


– Inače si samo potrubimo na cesti i to je sve. Ovdje smo došli pogledati kamione i prateća događanja, ali najviše radi druženja, razgovora, i jer se tu možemo ovako okupiti u većem broju, rekao je Klobučar.


U sklopu Show-a održano je nekoliko zabavnih programa, a svakako najviše pažnje privukao je Sexy truck wash, kada su oskudno odjevene hostese demonstrirale vještine pranja kamiona, kao i ples na šipki montiranoj, a gdje drugdje nego na kamion. Za kraj, svi sudionici dobili su i priliku da svoje kamione provozaju pistom automotodroma, čime je službeno završio Show.