Vandalizam

Grafitima išarali najstariju župnu crkvu u Rijeci: ‘Simboli su masonski, ali mislimo da je to ikonografija mladih’

Sanja Gašpert

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

"To što se dogodilo sramotno je i za svaku osudu. Pitanje je to kulture mladih ljudi, pitanje što se događa s mladima. Iako su simboli masonski, mislimo da je to ikonografija mladih." 



RIJEKA – U ponedjeljak navečer krajnje neprimjerenim grafitima oskvrnuta je najstarija župna crkva u Rijeci, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, poznatija kao Vela crikva ili Assunta, koja je ujedno i spomenik kulture.


– Na video snimkama vidjeli smo da se ovaj nemili događaj dogodio u ponedjeljak u 21.15 sati, a učinile su to dvije mlađe muške osobe. Odmah smo događaj prijavili policiji te ubrzo i prefarbali crkvu. To što se dogodilo sramotno je i za svaku osudu. Pitanje je to kulture mladih ljudi, pitanje što se događa s mladima. Iako su simboli masonski, mislimo da je to ikonografija mladih. Ovakvo nešto sigurno vrijeđa vjernike. Sramota je to i za Crkvu i za civilne vlasti, kazao je mons. Sanjin Francetić, župnik crkve Uznesenja BDM.


Na ovaj nemili događaj na svojoj Facebook stranici reagirao je i riječki vjeroučitelj Marin Miletić, koji je najavio održavanje mise i klanjanje kao odgovor na ove simbole mržnje.




»Ja sam rođeni Riječanin. Volim svoj grad i presretan sam što mi je darovano živjeti u takvoj ljepoti. Većina mojih sugrađana poštuje svaku različitost i posebnost pojedinca. Otvoreni smo mi tako za svih i za sve. No, dopustite mi reći, nekako mi se čini da su pojedinci najmanje otvoreni za kršćane, napose za katolike. Sve može, ali katolici – to kao da nikako ne može. Žalosti me ta katolikofobija koja kao da je posebno izražena u mom gradu. Pa ipak, vjerujem da će najveći broj Riječana osuditi govor mržnje pojedinaca, katolikofobiju istih i da će Rijeka zaista biti prijestolnica slobode.



I za nas katolike. Najstarija riječka župna crkva, naša Vela Crikva nije zaslužila ovakve gnjusobe. Riječani, pozivam vas ovaj petak, 2. studenog u 19.30 sati na svetu ispovijed, a potom i na misu i klanjanje pred Stvarnom Prisutnosti u sklopu pobožnosti prvih petaka, baš tu u Župa Uznesenje Blažene Djevice Marije – Vela crikva, Assunta kao naš odgovor za rastuću mržnju. Molit ćemo za naše progonitelje i one koji nas mrze. Neka nam Gospodin bude milostiv. Svima«, poručio je Miletić.