Izdvajanja povećana za pet milijuna kuna

Gradsko vijeće Rijeke povećalo broj korisnika programa socijalne skrbi na 16.000

Hina

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

O mogućoj kaznenoj odgovornosti ili sukobu interesa odlučit će nadležna tijela, rekao je gradonačelnik i dodao da on za sad ne vidi u čemu bi u Benčevom slučaju bio sukob interesa



RIJEKA Gradsko vijeće Rijeke na sjednici u četvrtak je prihvatilo odluku o novim mjerama programa socijalne skrbi, po kojoj se sadašnjih 12.000 korisnika gradskog programa socijalne skrbi povećava na oko 16.000, što će povećati izdvajanja za te namjene za pet milijuna kuna godišnje.


Odlukom se uvode nove kategorije korisinika kojima će se dodjeljivati više oblika pomoći, a to su jednoroditeljske obitelji i osobe starije od 65 godine bez osobnih prihoda.


Obersnel odgovarao na pitanja vijećnika o slučaju pročelnika Benca


Sjednica je počela aktualnim satom na kojemu je rječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovarao na pitanja vijećnika o slučaju pročelnika za gospodarenje imovinom Vladimira Benca i rekao da ne vidi zbog čega bi bio odgovoran ako se u Benčevu slučaju i pronađu elementi kažnjivih djela.




Suspenzija pročelnika Benca trajat će dok se ne dovrši pokrenuti postupak interne revizije te dok Državno odvjetništvo, kojem je gradska uprava predala svu dokumentaciju, ne ocijeni ima li tu elementa kažnjivog djela, odgovorio je gradončelnik na pitanje vijećnika Liste za Rijeku Danka Švorinića. Rekao je da je suspendirajući Benca imao namjeru omogućiti daljnji normalni rad gradske uprave.


O mogućoj kaznenoj odgovornosti ili sukobu interesa odlučit će nadležna tijela, rekao je gradonačelnik i dodao da on za sad ne vidi u čemu bi u Benčevom slučaju bio sukob interesa.


Vijećnik Švorinić je ustvrdio da nema ekonomske računice da Grad Rijeka uloži 400.000 kuna u uređenje poslovnog prostora nakon što ga privatna tvrtka povezana vlasnički s obitelji pročelnik Benca unajmi i gradu uplati 180.000 kuna za deset godina najma.


Taj je prostor, rekao je na to Obersnel, bio prazan i nije bilo interesa za unajmljivanje, a svake godine se ulaže u uređenje poslovnih prostora u vlasništvu grada. Naglasio je da ne postoje nikakve rodbinske veze Benca s tvrtkom koja je izlicitirala taj prostor.


Vijećnica HDZ-a Tea Čaljkušić Mance je upitala gradonačelnika osjeća li on odgovornost zbog pogrešaka u radu gradskog pročelnika Benca ili pročelnika za financije, pozvavši se na uvjetno mišljenje Državne revizije o financijskom poslovanju gradske uprave, ili oni rade po njegovu nalogu.


Gradonačelnik je rekao da »ne vidi zbog čega bi bio odgovoran« ako se u Benčevu slučaju i pronađu elementi kažnjivih djela jer nije gradonačelnik donosio dokumente vezane uz točke koje se istražuju. Pročelnici su odabrani putem javnog natječaja i sukladno zakonu, a »pozivanje na nalaz Državne revizije vam je pucanj u prazno, jer uvjetno mišljenje dobija redovito i više ministarstava,« rekao je Obersnel.


Priznanja Grada Rijeke


Na sjednici Gradskog vijeća su potvrđeni dobitnici ovogodišnjih priznanja Grada Rijeke, a to su dobitnici Nagrada grada Rijeke za životno djelo znanstvenik i sveučilišni profesor Stipan Jonjić i, posmrtno, franjevac Serafin Sabol.


Godišnje nagrade dobit će predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić, istraživačica riječke arhitektonske baštine, sveučilišna profesorica Nana Palinić, autori teksta i glazbe za mjuzikl »Sušak. Sušak» Mensur Puhovac i Olja Dešić, udruga riječkih rockera šezdesetih LP ROCK, umjetnik keramičar Boris Roce i atletičarka Sara Kolak.