Gostovanje u emisiji Veto

Gradonačelnik Vojko Obersnel ne boji se nepovoljnih anketa: Riječani ne mijenjaju svoje navike tako lako

P. N.

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Riječani plaćaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj i za to postoji razlog. Zašto me ne pitate za vodu? Cijena vode i odvodnje je na sredini, ni najjeftinija niti najskuplja. Grijanje je skupo iz razloga kao i u svim drugim gradovima gdje uslugu plinarstva ne obavljaju energane iz sustava Hrvatske elektroprivrede, izjavio je riječki gradonačelnik.



Gost emisije Veto Sanjina Španovića bio je riječki gradonačelnik Vojko Obernsnel.


Do sada, 17 godina za gradonačelničku funkciju ste glatko pobjeđivali u prvom krugu. Danas više nije tako, ankete drugačije pokazuju.


To su razultati anketa rađenih prije dva tjedna, a mislim da Riječani ne mijenjaju svoje navike tako lako. Jedina prava anketa je ona koja će biti 21. svibnja, odnosno ono što će se dogoditi u drugom krugu izbora koji je izvjestan.




Što se dogodilo, zašto Vam je pala popuarnost?


Dogodilo se puno toga pa i u SDP-u, imamo novog predsjednika, gubitak rejtinga na nacionalnoj razini. Sigurno i to što se događa u SDP-u ostavlja tragove. Ja sam gradonačelnik 17 godina i to može biti razlog zasićenja. Ali uvjeran sam da je potpora SDP-u i meni visoka da možemo odraditi još jedan mandat.


Jeste li Vi u Rijeci izgubili povjerenje građana?


Ne bih rekao. Ako gledamo cijeli izborni ciklus od pet mandata koji sada završava, bilo je u tom razdoblju manje i više uspjeha. Ne vidim neuspjehe. To je prije svega vezano za gospodarsku krizu koja nije zahvatila samo Rijeku već cijelu Europu. Kad sam pobjeđivao u prvom krugu, bili smo u naponu investicijskog ciklusa, gradili smo velike objekte koji se vide i s kojima se lako pohvaliti. Također, u Hrvatskoj i u Europi, a ni Rijeka nije izolirana, postoji trend jačanja populističkih stranaka, ima ljudi koji žele promjene, onih koji ne razmišljaju je li to bolje i je li ostvarivo. To je tako u politici, kaže riječki gradonačelnik za N1.


Što ste napravili u četiri godine mandata?


Kao što sam rekao, bili smo u investicijskom ciklusu do 2008., a tada je nastupila kriza i taj je investicijski ciklus jednim dijelom smanjem i to se najviše odnosi na objekte društve djelatnosti, posvetili smo se razvoju infrastrukture. U četiri godine u kanalizacijske priključke uložili smo preko 400 000 milijuna kuna. Socijalni program kakav ima Rijeka, smatramo, najbolji je u Hrvatskoj.


Kritiziraju Vas i jer se gradske knjige ne vode konzistentno.


Vodimo ih kao i svi drugi gradovi u Hrvatskoj.


Zašto Riječani plaćaju najskuplje grijanje? Je li to istina?


Tako je, plaćaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj i za to postoji razlog. Zašto me ne pitate za vodu? Cijena vode i odvodnje je na sredini, ni najjeftinija niti najskuplja. Grijanje je skupo iz razloga kao i u svim drugim gradovima gdje uslugu plinarstva ne obavljaju energane iz sustava Hrvatske elektroprivrede.


Projekt kolodvor do sada nije riješen, jeste li Vi taoc vlastitih obećanja?


Ne, nisam talac svojih obećanja. Kolodvor je opsežan projekt, to nije samo kolodvor već objekt koji sadrži i gražu od oko 1000 parkirkirnih mjesta i nekoliko tisuća kvadrata poslovnog prostora. Vrijednost projekta je oko 50 milijuna eura. U vremenu krize, kada smo imali problema s izvršenjem proračuna, zar sam se trebao dodatno zadužiti, pa da imamo situaciju kojom se svi danas bave a koja se zove Agrokor. Investicija će doći na red onda kada se za to stvore uvjeti, u pregovorima smo s financijskim institucijama.


Vaši protukandidati kažu da ste svojeglava osoba te da niste skloni dijalogu.


Teško da bi mogao biti 17 godina gradonačelnik i 10 godina predsjednik Udruge gradova da sam osoba koja nije sklona dijalogu. A što očekujete od mojih protukandidata već tako nešto?