Prosvjed pred Vijećnicom

Građani danas prosvjeduju u Viškovu: “Tražimo od načelnice zatvaranje smrdljive Marišćine”

P. N.

Na ovoj sjednici tražit ćemo od načelnice da se Marišćina zatvori! To je naš cilj jer Marišćina je jedno veliko ušminkano smetlište-centar za manipulaciju smećem, rekla je Marina Gulin, organizatorica prosvjeda



VIŠKOVO Općinsko vijeće Viškova danas će na tematskoj sjednici raspravljati o problemu Centra za gospodarenje otpadom Marišćina, zbog čijeg je smrada stanovnicima Marčelja već mjesecima onemogućen normalan život. Prije početka sjednice, zakazane za 18 sati u Saršonima, Marina Gulin uz podršku Udruge Krizni eko stožer Marišćina pred vijećnicom organizira prosvjedni skup.


– Dana 18. rujna na jednom od prosvjeda načelnica je obečala da će ako se situacija sa smradom ne promjeni, sama inzistirati na privremenom zatvaranju Marišćine. Ništa se nije dogodilo, na ponovnom prosvjedu 28. rujna donijeli smo zaključak da smatramo da je vrijeme privremenog zatvaranja Marišćine s time da se u to vrijeme iznađe mogućnost prostora za kompostanu (odvajanje bio-otpada) kao i prisiliti grad Rijeku i prigrađe na odvajanje otpada.


Situacija nas dovodi u očaj


Župan Zlatko Komadina izjavio je da bi najidealnije bilo da 48,7% što ima Županija od Ekoplusa preuzme Općina Viškovo i punim imenom i prezimenom načelnica Sanja Udović, dali smo zadatak načelnici da to i prihvati.




Na ovoj sjednici tražit ćemo od načelnice da se Marišćina zatvori! To je naš cilj jer Marišćina je jedno veliko ušminkano smetlište-centar za manipulaciju smećem! Riječi su to prof.dr.sc. Stanka Uršića, s kojima se i mi mještani Marčelja i okolnih mjesta u potpunosti slažemo! Ova nas situacija već dovodi u očaj, rekla je Marina Gulin.


Na dnevnom redu sjednice Vijeća je samo jedna točka pod nazivom “Informacija o radu i utjecaju na stanovništvo ŽCGO Marišćina”. Iako je uobičajeno da izvršna vlast uz dostavljene informacije pripremi i prijedlog akta kojim bi se odgovorne osobe za rad ŽCGO Marišćina pozvale na odgovornost i poduzimanje potrebnih koraka u cilju zaustavljanja štetnih utjecaja na život i zdravlje stanovnika, prijedlog takvog akta nije objavljen, rekao je Josip Begonja iz Kriznog eko stožera.


Međimorec predložila zaključak


Vijećnica Mirna Međimorec je na vlastitu inicijativu predložila zaključak čijim bi donošenjem lokalna izvršna vlast konačno potvrdila da i djelima, a ne samo riječima stoji uz mještane, dodaje. Međimorec iznosi više zahtjeva, od kojih je najvažniji onaj da se načelnicu Sanju Udović poziva na hitno zatvaranje Marišćine.


– Zatvaranje Centra je neophodno provesti što prije, jer se u tom Centru, prema obavljenim inspekcijskim nalazima, postupanje sa otpadom i postupanje prema okolišu ne odvija prema izdanim dozvolama, nego se obavlja na način koji ugrožava okoliš i zdravlje mještana, obrazlaže Međimorec.


Josip Begonja vjeruje da će se svim sredstvima pokušati zaustaviti čak i rasprava o ovom prijedlogu akta. No, kaže, u Poslovniku i Statutu nema odredbi koje bi onemogućile raspravu o predloženom zaključku i glasovanje o njegovom donošenju.


– Rokovi za pripremu i slanje akata kojima se uporno pokušavaju onemogućiti prijedlozi općinske oporbe odnose se samo na predlaganje amandmana, što izrijekom i piše u Poslovniku o radu Općinskog vijeća te se rokovi za predlaganje drugih akata kao što su Zaključci u Poslovniku ne spominju.Nadamo se da će se konačno lokalna vlast odvažiti i prihvatiti prijedloge mještana te pokrenuti rješavanje problema ŽCGO Marišćina s mrtve točke, rekao je Josip Begonja.