Recesijsko kićenje

Grad Rijeka za blagdansku dekoraciju i rasvjetu izdvaja 345 tisuća kuna

Andrej Petrak

Svečano paljenje božićno-novogodišnje rasvjete bit će i ove godine upriličeno, tradicionalno, uoči blagdana Sv. Nikole



Grad Rijeka ove će godine za božićno-novogodišnji ugođaj, postavljanje blagdanske dekoracije i osvjetljenja, utrošiti sveukupno 343.695 kuna.


Time je nastavljen trend rezanja troškova za blagdansko kićenje grada iz prethodnih godina.


Riječko će blagdansko ruho stoga i ove godine biti praktički identično onome na što su građani već navikli. Usporedbe radi, prije četiri godine Grad je za kićenje izdvajao čak 900.000 kuna. Osigurana sredstva iz godine u godinu su se smanjivala, a lani je u ovu svrhu u proračunu bilo osigurano 380.000 kuna.




Koncepcija kićenja i dalje je recesijska, u skladu s društvenim momentom, a većina osiguranih sredstava odlazi na same radove kićenja, dok se, što se tiče ukrasa, nabavlja samo najnužnije.


Oprema za kićenje ionako je pogodna za korištenje kroz više godina, pa se vodi računa o tome da se iskoriste sve postojeće dekoracije, uz nužne dopune zbog oštećenja ili dotrajalosti. Najviše ukrasa postavlja se, kao i lani, u središtu grada, dok će ostatak biti skromnije ukrašen. Svečano paljenje božićno-novogodišnje rasvjete bit će i ove godine upriličeno, tradicionalno, uoči blagdana Sv. Nikole.