Subvencije

Grad Rijeka prima zahtjeve za podmirenje troškova vrtića i javnog prijevoza

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Temeljem Socijalnog programa Grad Rijeka jučer je počeo zaprimati zahtjeve za podmirenje troškova boravka djeteta u jaslicama ili vrtiću u idućoj pedagoškoj godini. Zahtjevi se zaprimaju do 21. rujna, a istovremeno je počelo i zaprimanje zahtjeva za podmirenje troškova javnoga gradskog prijevoza učenicima srednje škole i studentima u idućoj školskoj godini koji će se primati do 14. rujna.


Zahtjevi se uz prateću dokumentaciju podnose radnim danom od 8.30 do 15.30 u šalter-sali Gradske uprave, Titov trg 3, a do 21. rujna na istom se mjestu zaprimaju i zahtjevi za dodjelu poklon-bona za preuzimanje rabljenih školskih knjiga te novih školskih knjiga, kao i za podmirenje mjesečnih troškova organizirane marende i obroka u produženom te cjelodnevnom boravku učeniku osnovnih škola i za dodjelu jednokratne novčane pomoći redovitom učeniku srednje škole ili studentu u idućoj školskoj godini.


Pravo na podmirenje troškova boravka djeteta u jaslicama i vrtiću ima dijete koje ostvaruje pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu ili socijalnu uslugu – uslugu rane intervencije pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, dijete iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka te dijete iz kućanstva u kojem isključivo žive jedan roditelj i dijete ili djeca, a čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za jednoroditeljska kućanstva. Cenzus za dvočlano kućanstvo iznosi 3.480 kuna, za tročlano kućanstvo 4.680 kuna, četveročlano kućanstvo 6 tisuća kuna, a za brojnija kućanstva dodaje se 840 kuna za svakoga dodatnog člana. Isto pravo ostvaruje i dijete iz kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva, a cenzus za dvočlano kućanstvo je 2.900 kuna, za tročlano kućanstvo 3.900 kuna, četveročlano kućanstvo 5 tisuća kuna, te za brojnija kućanstva dodatnih 700 kuna za svakoga dodatnog člana. Pravo na podmirenje troškova boravka djeteta u vrtiću i jaslicama ostvaruje i dijete hrvatskoga ratnoga vojnog invalida ili civilnog invalida Domovinskog rata, udomljeno dijete te dijete čiji roditelj ostvaruje pravo na dječji doplatak.




Podmirenje troškova javnoga gradskog prijevoza može pak ostvariti redoviti učenik srednje škole ili student iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka ili iz kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva. Radi se o potpunom podmirenju troškova javnoga gradskog prijevoza na linijama na kojima prijevoz obavlja KD Autotrolej, a broj odobrene zone prijevoza ovisi o adresi škole ili fakulteta.