Prisilna naplata

Grad Rijeka pokreće milijunsku ovrhu nad “3. majem”. Obersnel tvrdi: ‘Morali smo to učiniti’

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Gradonačelnik Vojko Obersnel pojašnjava da je takvu odluku donio zbog toga što je nad »3. majem« pokrenut stečajni postupak i da postoji mogućnost da se stečaj i dogodi



Gradonačelnik Vojko Obersnel naložio je Odjelu gradske uprave za komunalni sustav da pokrene postupak prisilne naplate duga komunalne naknade i naknade za uređenje voda nad dužnicima »3. majem« brodogradilište d.d., Uljanik Strojogradnjom Diesel d.d. i Vulkan-novom d.o.o.


Gradonačelnik Vojko Obersnel pojašnjava da je takvu odluku donio zbog toga što je nad »3. majem« pokrenut stečajni postupak i da postoji mogućnost da se stečaj i dogodi.


– Morali smo to napraviti kako bi naše potraživanje bilo evidentirano u stečajnoj masi. Ako se dogodi da se stečaj izbjegne, odustat ćemo od prisilne naplate duga. Trenutačno nemam nikakvu informaciju o ponudama koje su pristigle u Uljanik i nemoguće je predvidjeti što će se događati. A mi moramo osigurati svoje potraživanje – pojasnio je Obersnel.




Uvidom u poslovne knjige Grada Rijeke utvrđeno je da je trgovačko društvo »3. maj« brodogradilište 31. prosinca 2018. godine imalo evidentirano dugovanje po osnovi komunalne naknade za razdoblje od studenoga 2017. godine do prosinca 2018. godine, i to iznos glavnice od 4.871.237 kuna, zakonske zatezne kamate na neredovite uplate po istoj osnovi u iznosu od 100.185 kuna, zakonske zatezne kamate na neplaćenu glavnicu u iznosu od 192.432 kuna, odnosno ukupno oko 5,2 milijuna kuna. Dugovanje tvrtke »3. maj« brodogradilište d.d. po osnovi naknade za uređenje voda za razdoblje od studenoga 2017. do prosinca 2018. godine iznosi oko 400.000 kuna.


Ukupno potraživanje Grada Rijeke od trgovačkog društva Uljanik Strojogradnja Diesel d.d. po osnovi komunalne naknade iznosi 11,2 milijuna kuna, dok je dug po osnovi naknade za uređenje voda oko 500.000 kuna.


Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…